Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Kantoren ING in Amsterdam beklad met pro-Palestijnse leuzen

Een kantoor van ING aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid en het hoofdkantoor van de bank aan de Bijlmerdreef zijn in de nacht van woensdag op donderdag beklad met rode verf. Op de ruiten en deur van het pand aan de Beethovenstraat zijn teksten aangebracht waarin wordt opgeroepen de bank te boycotten vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza.

Het ING-kantoor aan de Beethovenstraat is beklad met rode verf.Beeld Koosje Koolbergen

Op het pand in de Apollobuurt in Oud-Zuid staat onder meer geschreven: ‘Boycot deze bloedbank’, ‘Free Palestine’ en ‘complicit in genocide’, wat zich vertaalt naar ‘medeschuldig aan genocide’. Bij het hoofdkantoor aan de Bijlmerdreef in Zuidoost zijn soortgelijke teksten aangebracht.

ING gaat aangifte doen, zegt de bank in een schriftelijke reactie. ‘Wij respecteren het recht op vrije meningsuiting en het recht om te protesteren. Maar we vinden deze bekladdingen onacceptabel en intimiderend.’

In februari werd het kantoor van ING in de Beethovenstraat ook al beklad met dezelfde soort teksten. Ook een filiaal aan de Kamerlingh Onneslaan in Watergraafsmeer was toen doelwit.

Op de bekladding wordt met afschuw gereageerd. De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants noemt het een ‘nieuw dieptepunt’. ‘Het is echt doodeng hoe ver sommige pro-Palestina-activisten durven te gaan in hun nauwelijks verborgen Jodenhaat,’ schrijft hij op X. Voor voormalig Cidi-directeur Ronny Naftaniel is na de tweede bekladding ‘de maat vol’, meldt hij op hetzelfde medium. ‘Stop de vernieling, intimidatie en het geweld. Het is al erg genoeg dat Hamas zijn eigen bevolking knecht, laat Nederland met rust!’

Investeringen in Israëlische nederzettingen

Wie achter de bekladding zit, is nog onduidelijk. De keuze om ING als doelwit te kiezen, heeft vermoedelijk te maken met een eind vorig jaar uitgebracht rapport van vredesorganisatie Pax voor vrede. Daarin stellen 25 internationale Palestijnse ngo’s dat ING van 2019 tot 2022 miljarden euro’s heeft geïnvesteerd in bedrijven die betrokken zijn bij Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden. Van negen Nederlandse banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders zou ING het meeste geld hebben geïnvesteerd. Daarmee zou de bank risico lopen om bij te dragen aan mensenrechtenschendingen.

ING verwerpt deze beschuldigingen. De bank zegt geen kantoren of werknemers in Israël en de Palestijnse gebieden te hebben en ook geen activiteiten te financieren ‘op het gebied van infrastructuur, bouw, industrie, landbouw of surveillance in de bezette Palestijnse gebieden’.

‘Pax presenteert de gegevens op zo’n manier dat het ten onrechte lijkt alsof ING enorme financieringen verstrekt voor activiteiten in Israël en/of de bezette Palestijnse gebieden. Dat is niet juist,’ aldus ING. ‘Pax telt in haar rapport álle wereldwijd verstrekte leningen aan 51 multinationals, variërend van reisorganisaties tot supermarktketens en technologiebedrijven, bij elkaar. Deze leningen worden door deze multinationals gebruikt voor hun activiteiten in meer dan 200 landen, maar Pax wekt in haar persbericht de indruk dat ING voor miljarden bedrijven in de bezette gebieden financiert. Het publiek wordt zo op het verkeerde been gezet.’

Ook het hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Zuidoost is beklad. Beeld -

Twitter bericht wordt geladen...