Luister naar

De comeback van het referendum

Nieuws
Piet H. de Jong schrijft hier tweewekelijks een politie..
zaterdag 23 juni 2018 om 03:00

Nog een paar weekjes en het referendum is niet meer. Op 3 juli buigt de Eerste Kamer zich over de intrekkingswet die een eind moet maken aan het raadgevend referendum.

Een reeks deskundigen vond het te vroeg om, op basis van een paar niet al te geslaagde referenda (OekraÏne, Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten), dit democratische instrument om zeep te helpen. De coalitie van VVD, CDA, D66 en CU wilde dit wel. Een simpel zinnetje in het regeerakkoord – ‘De Wet raadgevend referendum wordt ingetrokken’ – luidde het einde van het referendum-tijdperk in Nederland in. De senatoren geven er straks een klap op en het is voorbij, voorgoed voorbij. Of toch niet?

vrijblijvend

Als het aan de staatscommissie parlementair stelsel, ook wel commissie-Remkes genoemd, ligt, is dat niet het geval. Remkes zette in zijn deze week uitgebrachte ‘tussenstand’ het referendum met nadruk weer op de politieke agenda. Het regeerakkoord zag het raadgevend referendum als ‘opmaat naar het correctief bindend referendum’. Met het afschaffen van de vrijblijvende en manipuleerbare referendumvariant, dachten de vier partijen dat die andere, bindende referendumvariant ‘als einddoel voorlopig uit zicht’ zou blijven. Remkes en zijn commissie geven met kracht aan dat ze dat einddoel wél in zicht willen houden. Ze pleiten onomwonden voor het introduceren van een bindend correctief referendum. Met zo’n referendum, met een hoge ’uitkomstdrempel’ – bijvoorbeeld een kwart van alle kiezers moet voor of tegen hebben gestemd – kan een aangenomen wet alsnog sneuvelen. Over de uitkomst is dan geen discussie mogelijk; het kabinet trekt die wet in.

grondwetswijziging

Hoe de vormgeving van dat referendum er precies uit moet komen te zien, maakt de staatscommissie in december duidelijk, als haar eindrapport verschijnt. Die vormgeving steekt zeer nauw, omdat de Grondwet ook gewijzigd dient te worden. Intussen zal het debat over dit type referendum in alle hevigheid losbarsten. Remkes en de zijnen hebben geluisterd naar alle deskundigen die zeggen dat je met het badwater van een vrijblijvend referendum niet het kind van het echte referendum moet weggooien.

Het belangrijkste argument van de commissie is dat het bindend referendum een ‘modernisering en versterking van de representatieve democratie’ kan zijn. De vertegenwoordigende democratie die Nederland kenmerkt, wordt heel breed gesteund en is voor de commissie uitgangspunt. Die brede steun neemt niet weg dat er gebreken zijn in het stelsel. Zo is het een bekend fenomeen dat het regelmatig voorkomt dat het regeringsbeleid niet wordt gesteund door de meerderheid van het volk. Dat kan, als het structureel wordt, aanleiding zijn voor onvrede en het ervaren van een kloof tussen burger en politiek. Vooral lager of praktisch opgeleiden en ‘minder welgestelden’ voelen zich ‘niet altijd voldoende vertegenwoordigd’, stelt de commissie. Om aan dat serieuze probleem iets te doen, denkt de staatscommissie dat het bindend referendum als ‘uiterste middel’ en bij ‘verstandig en terughoudend’ gebruik, een oplossing kan zijn.

macht en tegenmacht

De argumentatie van de commissie snijdt zeker hout. In een democratie gaat het ook altijd om een goede balans tussen macht en tegenmacht. Bij een reëel ervaren kloof tussen kiezer en gekozene is een echt referendum een serieuze vorm van tegenmacht tegenover de regering. De dreiging van een referendum als ‘veiligheidsklep’ dringt de regering ertoe wetten te maken die goed onderbouwd zijn en draagvlak genieten. Het laatste woord over het referendum is dus nog lang niet gesproken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.