Weerwind: gesprek over Transgenderwet moet gevoerd worden

Nieuws
Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) blijft erbij dat het voorstel tot verruiming van de Transgenderwet verder moet worden behandeld in de Tweede Kamer. Hoewel een meerderheid hem gevraagd heeft het wetsvoorstel in te trekken, vindt hij dat ‘het gesprek gevoerd moet worden’.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 11:16
Afbeelding
beeld anp

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk voor transgenderpersonen om hun geslacht in de geboorteakte aan te passen zonder tussenkomst van een deskundige. Ook schaft het de leeftijdsgrens van 16 jaar af voor deze aanpassing.

De Kamer heeft in een debat in 2022 zijn standpunten ingebracht over het wetsvoorstel en vragen gesteld, die het kabinet later nog zou beantwoorden. Maar na de val van het kabinet in juli vorig jaar werd het onderwerp controversieel verklaard, wat betekent dat de Kamer er pas met een nieuw kabinet over wil doorpraten.

Van tafel

Op initiatief van NSC, dat steun kreeg van andere conservatieve partijen, vroeg de Kamer afgelopen week het wetsvoorstel helemaal van tafel te halen. Daarmee wordt het nog lopende gesprek ‘afgekapt’, zegt Weerwind. Hij betreurt dat. ‘Deze mensen doen ertoe. Zie ze, hoor ze, en voer het debat daar met elkaar over. Dat heb ik gemist.’

Weerwind zegt zijn standpunt te zullen verdedigen in de ministerraad. Op de uitkomst van dat gesprek wil hij nog niet vooruitlopen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van onderhandelingen tussen de vier partijen zei onder anderen PVV-leider Geert Wilders dat er nog steeds "geen garantie op een goede afloop" is, maar hij z..

Afbeelding

Xi vraagt China niet te bekritiseren over rol in oorlog Oekraïne

China draagt constructief bij aan het vinden van een oplossing voor de oorlog in Oekraïne en het is onrechtvaardig om het land in een negatief daglicht te zetten in het kader van het conflict. Dat zei de Chinese president Xi Jinping tijdens zijn bezoek aan Frankrijk.

Afbeelding

Israël voert zware bombardementen uit boven Rafah

Israël voert op maandagavond zware bombardementen uit boven Rafah, meldt een lokale journalist van AFP. Volgens de journalist vielen dertig minuten lang onafgebroken bommen op de stad in het zuiden van Gaza.

Afbeelding

Groep mannen deelt klappen uit aan betogers tentenprotest UvA

Rond de tien mannen hebben maandagavond de confrontatie gezocht met de demonstranten van het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De mannen begonnen de demonstranten uit het niets te slaan en gooiden met vuurwerk en fakkels.

Afbeelding

Leger Israël over voorstel bestand: bekijken elke reactie serieus

Israël bekijkt elke reactie over het staakt-het-vuren serieus en onderzoekt elke mogelijkheid om de Israëlische gijzelaars thuis te krijgen. Dat zegt een woordvoerder van het Israëlische leger in een eerste reactie op het nieuws dat Hamas een voorstel voor een staakt-het-vuren..

Afbeelding

Duizenden supporters juichen PSV toe op Stadhuisplein

PSV is tijdens de huldiging op het bordes van het stadhuis in een inmiddels regenachtig Eindhoven door duizenden supporters toegejuicht. Zondag werd PSV voor de 25e keer landskampioen.