Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Nieuws
Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief, die namens 329 burgemeesters is. "Laten we ons blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme", staat in het schrijven.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 11:26
Afbeelding
beeld anp

Nederland telt 342 gemeenten. De brief is niet ondertekend door de burgemeesters van Bergeijk, Den Helder, Dronten, Edam-Volendam, Gemert-Bakel, Horst aan de Maas, Nijkerk, Roerdalen, Someren, Teylingen, Vlaardingen, Zaanstad en Zeewolde. Onduidelijk is nog waarom niet.

De briefschrijvers stellen dat antisemitisme geen incident is, "maar een eeuwenoude vorm van racisme die, als we niets doen, van generatie op generatie wordt doorgegeven". De burgemeesters schrijven dat antisemitisme na de Tweede Wereldoorlog nooit weg is geweest, maar dat antisemitische incidenten nog meer zijn toegenomen na 7 oktober, toen Hamas Israël aanviel waarop de oorlog in Gaza volgde. "Online, op straat, in de klas, op de sportvereniging en bij onze universiteiten en hogescholen: overal ervaren Joodse stad- en dorpsgenoten anti-Joodse intimidatie en agressie."

Afschuw

De burgemeesters spreken hun afschuw uit over de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober. Ook "gruwen" ze van de "gigantische aantallen burgerdoden in Gaza". "Kritiek op de Israëlische regering is geen antisemitisme. Maar Joodse mensen verantwoordelijk houden voor het handelen van die regering, alleen omdat zij Joods zijn, is dat wel. Joodse mensen intimideren, uitschelden of zelfs fysiek aanvallen is antisemitisch en strafbaar."

De 329 burgemeesters schrijven de brief niet alleen als gezagsdragers en wetshandhavers, maar ook als eerste burgers van hun gemeenten. "In die rol roepen wij onze medeburgers op om rekening te houden met elkaar. Om niet de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. We vragen onze medeburgers om geen leuzen te gebruiken die anderen kwetsen en intimideren. Om geen ongepaste vergelijkingen met de Holocaust of het nazisme te maken die overlevenden intens veel pijn doen."

De briefschrijvers melden verder dat deze weken in alle Nederlandse steden en dorpen vrijwilligers bezig zijn met de voorbereidingen voor het herdenken van "onze" doden op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei. "Wij roepen al onze inwoners op om respect te hebben voor die belangrijke en waardevolle traditie."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eis bijna 30 jaar cel tegen vermeende opdrachtgever vergismoord

Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van 29 jaar en negen maanden geëist tegen de vermeende opdrachtgever van de moord waarbij de Amsterdamse dj Djordy Latumahina per ongeluk werd doodgeschoten. Noureddine H.

Afbeelding

Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

De provincie Zuid-Holland komt demissionair minister Hugo de Jonge tegemoet in het conflict over de woningbouw. Zuid-Holland wil diverse maatregelen herzien die volgens De Jonge de bouw eerder afremmen dan versnellen.

Afbeelding

Adverteerders besteden recordbedrag aan audioreclames

Adverteerders hebben afgelopen kwartaal een recordbedrag aan radioreclame en andere audiospotjes uitgegeven, meldt brancheorganisatie Audify. De totale bestedingen zijn gestegen naar 48,8 miljoen euro, ruim 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023.

Afbeelding

Raad van State: twijfels bij langere beslistijd toeslagenherstel

Het fors oprekken van beslistermijnen bij het rechtzetten van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag is 'juridisch kwetsbaar', waarschuwt de Raad van State. Mogelijk komt daardoor het grondwettelijk recht op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn in het gedrang.

Afbeelding

PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

Het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is onduidelijk of dit een officieel formatiestuk is.

Afbeelding

EU trekt ultieme strafprocedure in nu Polen rechtstaat versterkt

De Europese Unie is van plan de ultieme strafprocedure die tegen Polen loopt te laten vallen. De nieuwe regering in Warschau heeft de aangetaste rechtstaat zo versterkt dat er geen reden meer is voor de strafprocedure, oordeelt de Europese Commissie.