VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

Nieuws
VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.
anp
vrijdag 3 mei 2024 om 11:30 aangepast 14:17
Afbeelding
beeld anp

Ook NSC zal in haar politieke werk altijd "vechten" voor betrouwbare informatievoorziening en onafhankelijke journalistiek, zegt NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven. Betrouwbare informatievoorziening is in een rechtstaat van "groot belang" en onafhankelijke journalistiek "een belangrijke pijler van onze democratie".

VVD, BBB en NSC onderhandelen met PVV over een nieuw kabinet. PVV-leider Geert Wilders heeft meerdere keren gezegd dat hij de publieke omroep wil afschaffen en uit vaak kritiek op de media. De internationale journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maken zich daar zorgen over.

Minder geld

BBB vindt dat de NPO het met minder geld moet gaan doen, zegt Vermeer. Hij benadrukt dat BBB "pal staat voor persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting."

Vermeer wijst erop dat de vier partijen eerder afspraken hebben vastgelegd over bescherming van de democratische rechtstaat. "We houden elkaar aan die gezamenlijke afspraken."

'Van wezenlijk belang'

In die afspraken staat onder meer dat voor het goed functioneren van de democratische rechtstaat "onafhankelijke instituties, zoals rechtspraak, wetenschap en media, van groot belang zijn. De partijen zullen deze beschermen en versterken."

NSC staat "pal voor onze Nederlandse Publieke Omroep. Die heeft voor de onafhankelijke informatievoorziening namelijk een centrale en verbindende rol", zegt Van Vroonhoven. De partij vindt een "pluriform Nederlands media-aanbod van wezenlijk belang. Het (online)aanbod van nieuws mag niet nog verder verschralen en/of in buitenlandse handen vallen."

'Essentieel'

"Persveiligheid is een groot goed en is bovendien essentieel voor het functioneren van onze democratie", zegt VVD'er Martens. "Het is dan ook goed nieuws dat we twee plekken gestegen zijn op de persvrijheidsindex."

RSF benadrukt echter dat "de nieuwe positie van Nederland geen echte verbetering van de persvrijheid weerspiegelt". De NVJ deelt die mening.

PVV heeft nog niet op vragen gereageerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dow op Wall Street sluit voor het eerst boven de 40.000 punten

De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag voor het eerst ooit boven de 40.000 punten gesloten. De graadmeter brak donderdag al voor het eerst in de geschiedenis door de 40.000 punten, maar sloot die dag nog onder dat niveau.

Afbeelding

Economen ING: nog te bezien of akkoord economie vooruit helpt

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een vrijdag verschenen rapport spreken experts van de bank van een 'een duidelijke verandering in de richting van het economisch beleid'.

Afbeelding

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000 na de eerste week ruim het dubbele ten opzichte van vorig jaar.

Afbeelding

Spontane sit-in Stopera ten einde

De spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam, is ten einde. De meeste betogers gingen na een uur uit zichzelf naar buiten, bevestigt de politie. Een groepje werd door de politie naar buiten gewerkt. Daarbij maakten agenten gebruik van de wapenstok.

Afbeelding

Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

Afbeelding

Pro-Palestinademonstratie verplaatst naar de Stopera

De pro-Palestina-demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet, hebben hun actie verplaatst naar de Stopera.