Luister naar

Gedwongen prostitutie is vaak moeilijk zichtbaar

Nieuws
Door onzichtbare vormen van prostitutie ligt het aantal slachtoffers van seksuele uitbuiting vijf keer zo hoog als gedacht. Volgens hulporganisatie Scharlaken Koord is het vaak moeilijk om te bepalen of er sprake is van gedwongen prostitutie.
Reinier Zoutendijk
woensdag 18 oktober 2017 om 11:54
Corinne Dettmeijer
Corinne Dettmeijer Arenda Oomen

Amsterdam

De laatste jaren daalde het aantal slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting sterk volgens de officiële cijfers: van 1287 in 2012 naar 952 in 2016. Maar volgens ­Corinne Dettmeijer, de nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, vertellen die cijfers maar het halve verhaal. Woensdag bracht zij de Slachtoffermonitor Mensenhandel uit, waarin zij verschillende vormen van mensenhandel zoals seksuele uitbuiting en dwangarbeid beschrijft.

Dettmeijer schat dat het aantal slachtoffers in werkelijkheid vijf keer hoger ligt dan de officiële cijfers vertellen. ‘Mensenhandel neemt niet af. We weten nu door ons onderzoek dat het aantal slachtoffers 6250 per jaar is. Dat betekent dat een steeds groter deel van de mensenhandel buiten beeld blijft.’ Elk jaar zijn er 2900 vrouwen en meisjes het slachtoffer van seksuele uitbuiting. De nationaal rapporteur schat dat maar 11 procent van het aantal minderjarige meisjes in de prostitutie bekend is. Vooral meisjes en jonge vrouwen zijn het slachtoffer van gedwongen prostitutie: bijna 70 procent van de slachtoffers is jonger dan 23.

buiten beeld

Door meer onzichtbare vormen van prostitutie zoals loverboys, thuis- en internetprostitutie, blijft een steeds groter deel van de slachtoffers buiten beeld. De christelijke hulporganisatie Scharlaken Koord helpt jaarlijks zo’n 200 vrouwen die in de prostitutie werken. Een kwart daarvan stapt met hulp van de organisatie uit de prostitutie. Scharlaken Koord biedt ook psychische hulp voor traumaverwerking. Ook probeert Scharlaken Koord via internet de onzichtbare slachtoffers te bereiken, vertelt manager Marja Sijpestein. ‘Voor zowel internetprostitutie als raamprostitutie is het vaak moeilijk om te bepalen of er sprake is van dwang. Pooiers dwingen de vrouwen door middel van geweld, manipulatie, chantage en psychische druk. Vrouwen hebben daardoor vaak zelf niet door dat ze gedwongen worden. Door vrouwen bijvoorbeeld te vragen of ze zelf mogen bepalen wanneer ze werken en hoe hun boekhouding geregeld is, kunnen we daar toch een beeld van krijgen.’

taalbarrière

‘Veel prostituees komen uit Oost-Europa of Latijns-Amerika en spreken weinig Nederlands of Engels. Voor die vrouwen is het heel moeilijk om zelf hulp te zoeken. Daarom is onze site ook in bijvoorbeeld het Bulgaars, Roemeens en Spaans beschikbaar. Zo is de taalbarrière minder een probleem bij het zoeken naar hulp. En onze straatwerkers spreken zelf ook zo veel mogelijk de talen van de vrouwen.’

De laatste jaren kwamen de meeste meldingen van seksuele uitbuiting uit de zuidelijke politieregio’s. Volgens de Slachtoffermonitor Mensenhandel kwam de afgelopen vijf jaar zo’n zestig procent van de politiemeldingen over seksuele uitbuiting uit Rotterdam, Brabant en Zeeland. Sijpestein bevestigt dat prostitutie overal kan plaatsvinden. ‘Als je niet weet of iemand gedwongen wordt, is het moeilijk te herkennen.’ Ineke Punt, coördinator maatschappelijk werk bij Scharlaken Koord, vertelt dat de organisatie daarom in heel Nederland actief is. ‘We geven op scholen voorlichting over seksuele uitbuiting en prostitutie. Vaak denken jongeren bij prostitutie alleen aan de Wallen en zien ze seks in ruil voor spullen of geld niet als prostitutie. Maar als iemand je chanteert met naaktfoto’s op zijn telefoon, kan dat ook heel snel leiden tot seksuele uitbuiting.’<

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.