Werkgevers vinden ultimatum zwaarwerkregeling 'voorbarig'

Nieuws
VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) vinden het ultimatum van de vakbonden over de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen "voorbarig". "De oplossingen hadden er al kunnen liggen", schrijven de ondernemersorganisaties in een brief aan hun leden.
anp
vrijdag 3 mei 2024 om 14:07
Afbeelding
beeld anp

Woensdag hebben FNV, CNV en VCP een ultimatum gesteld aan de Staat, omdat ze willen dat die meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen. De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind volgend jaar af. Als de Staat niet meer doet, volgen er mogelijk acties en stakingen in verschillende sectoren.

"Wij kunnen dit niet anders zien dan enkel koersen op acties en het niet serieus nemen van gemaakte afspraken en constructief overleg", staat in de brief. "Daarmee laten zij de mensen om wie het gaat in de kou staan."

Ultimatum

De onderhandelingen over een nieuwe regeling klapten al in december en sindsdien is er volgens vakbond FNV geen vooruitgang geboekt. De werkgevers wijzen erop dat demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) afgelopen maand heeft afgesproken om met de vakbonden en werkgevers na 1 mei in gesprek te gaan.

"In de afgelopen weken - zo was ook afgesproken - hebben technische en informele gesprekken plaatsgevonden tussen het ministerie, vakorganisaties en werkgeversorganisaties. Deze gesprekken lopen de komende tijd door. FNV heeft ervoor gekozen niet bij deze informele gesprekken te zijn, ondanks de gemaakte afspraken", stellen de werkgevers. Zij noemen het "onbegrijpelijk" dat er een ultimatum wordt gesteld nog voordat de afgesproken gesprekken tussen de minister en de voorzitters zijn gestart.

Stakingen

Het ultimatum loopt af op 14 mei om 16.30 uur. Als de Staat niet meer doet, beginnen de eerste acties in mei en juni, volgens de bonden. Die zullen dan nog kleinschalig zijn in de vorm van werkonderbrekingen van een paar uur, maar kunnen uitgroeien tot langdurige stakingen, zei FNV-bestuurder Piet Rietman eerder deze week.

Door de RVU kunnen mensen die langdurig zwaar werk doen eerder met pensioen. Zij hebben recht op een uitkering om de periode tot aan de AOW-leeftijd te overbruggen. Die regeling is nu alleen beschikbaar voor werknemers die geboren zijn tussen 1955 en 1961. De groep mag tot drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd stoppen met werken om gebruik te maken van de RVU.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook VVD-jongeren willen Plasterk niet als premier

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich aan bij de jongerenorganisatie van NSC.

Afbeelding

Dode en gewonden bij luchtaanval in Westoever

Bij een Israëlische luchtaanval vrijdag op een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is ten minste één persoon omgekomen. Ook raakten acht mensen gewond, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Afbeelding

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad 'in verband met de aanhoudende onrust'.

Afbeelding

Na Stopera geen pro-Palestinaprotest meer

Na de spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam zijn er vrijdagavond geen demonstraties meer geweest in de hoofdstad. Er werd nog gedacht dat de betogers na hun vertrek uit de Stopera naar de Dam zouden gaan, maar daar is niets van gebleken.

Afbeelding

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad 'in verband met de aanhoudende onrust'.

Afbeelding

Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.