Veel jonge christenen weten niets van Europese verkiezingen. ‘Vlak van tevoren ga ik me erin verdiepen’

Nieuws
Zeker een kwart van de christelijke jongvolwassenen weet niet dat er over een maand Europese verkiezingen zijn. En meer dan de helft weet niet waarover deze verkiezingen gaan.
Anna Uitbeijerse
zondag 5 mei 2024 om 09:36 aangepast 6 mei 2024 09:13
‘Vlak voor de Europese verkiezingen gaat iedereen zich er waarschijnlijk nog snel in verdiepen.'
‘Vlak voor de Europese verkiezingen gaat iedereen zich er waarschijnlijk nog snel in verdiepen.' beeld anp / Peter Hilz

Dat blijkt uit een peiling van het Nederlands Dagblad onder bijna 500 kerkgaande jongeren in de leeftijd van 18-25 jaar. ‘Het is een beetje een ver-van-je-bed-show wat er in Brussel gebeurt’, vertelt een 21-jarige mannelijke respondent. ‘Geografisch ligt het ver weg en het gaat in Nederland ook veel over de kabinetsformatie, misschien verdwijnt het op die manier ook naar de achtergrond.’

Frank Wanders, onderzoeker bij ProDemos vertelt dat de meeste mensen weinig besef hebben van wat de Europese Unie doet. ‘De Europese verkiezingen zijn heel belangrijk, maar hoe het Europees Parlement werkt is complex. Veel mensen weten niet wie de lijsttrekkers zijn op wie ze moeten stemmen of bij welke Europese fractie Nederlandse partijen hore..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De surfpool bij de Markthal in Rotterdam.

Surfen in een Rotterdamse gracht met heftige golven. Dat kan bijna, al moest de kerk overtuigd worden

Vanaf deze zomer kan er gesurft worden in een gracht, in hartje Rotterdam. Al kwam Rif010 niet zonder slag of stoot tot stand. Zo moest de kerk overtuigd worden.

Tom Koekoek (SGP), Annelle van der Wel (CU) en Ewout van Hoek (PvdD).

Driegesprek: hoe deze jonge christelijke EU-kandidaten op hun eigen manier de wereld serieus nemen

Deze drie christelijke jongeren staan op drie verschillende kandidatenlijsten voor de Europese verkiezingen. Waarom? Een gesprek over tweedehands kleding en de rol van geloof in de politiek.

'Meneer Frits', directeur van Philips, voor het Centraal Station van Eindhoven.

Eindhoven trekt enorm veel kennismigranten, er zijn 60.000 nieuwe huizen nodig én twintig basisscholen

Eindhoven wacht een enorme groeispurt: er moeten in korte tijd tienduizenden huizen komen, voor tienduizenden kennismigranten. Lukt dat? En hoe gaat het samenleven, met 181 nationaliteiten?

Prinses Laurentien besloot zich in te zetten voor een door de gedupeerden zelf ontwikkelde methode, waarbij het verhaal van de ouders centraal staat.

Ministerie eist aanpassing van methode-Laurentien voor toeslagenouders voor krijgen groen licht

De methode van prinses Laurentien om de aanvullende schade van toeslagenouders te compenseren, mag van het ministerie alleen doorgaan als haar stichting bereid is de door het kabinet gewenste aanpassingen door te voeren.

Op dit weiland ten oosten van Houten, eigendom van de gemeente, is een gemengd-wooncomplex gepland: voor statushouders, kansrijke asielzoekers, starters en 'spoedzoekers'

Starters op zoek naar een huis in Houten: hoe het asieldebat hun woningnood overstemt

Duizenden jongeren en ‘spoedzoekers’ hopen dat er in Houten snel tijdelijke huisvesting voor hen wordt gebouwd. Maar in het luidruchtige debat over asielopvang klinkt hun woningnood nauwelijks door.

Minister Harbers wil de kwaliteit van het rijonderwijs verhogen. Momenteel slaagt 52 procent in één keer voor het praktijkexamen.

Slechts 50 procent slaagt voor rijexamen, daarom komen er meer regels: 'Al meer dan 50 lessen gehad'

De kwaliteit van rijlessen moet omhoog, vindt minister Mark Harbers. De Zeeuwse rijschoolhouder Jos de Jong heeft een hard hoofd in sommige plannen. ‘Verplicht in het donker rijden is toch niet haalbaar in de zomer?’