Pro-Palestijnse activisten hebben weg in Amsterdam verlaten

Nieuws
In Amsterdam hebben zaterdag zo’n dertig actievoerders de Piet Heinkade ongeveer twee uur lang geblokkeerd. Ze zaten op de grond op een zebrapad met Palestijnse vlaggen en riepen leuzen tegen de oorlog in Gaza en tegen koning Willem-Alexander.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 13:33
Afbeelding
beeld anp

De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend in de regen nabij het Centraal Station en liepen van daar naar de Piet Heinkade. Daar blokkeerden ze deels een kruispunt ter hoogte van Pakhuis de Zwijger. De weg loopt richting het centrum. De actievoerders schreeuwden leuzen als ‘from the river to the sea’, ‘intifada intifada’, ‘not my leader not my king’ en ‘Willem schande, bloed aan je handen’. Een enkele demonstrant aan de zijkant van de actie droeg een hesje met het logo van klimaatactiegroep Extinction Rebellion.

De demonstratie was aangekondigd door een groep die zich The Road to Free Palestine noemt. De blokkade was bedoeld als een ‘statement tegen genocide’. Ze kozen Koningsdag omdat ze vinden dat de koning zich moet uitspreken tegen het handelen van Israël in Gaza.

Incident

De aanwezigheid van een groep Oranjefans in een bus die niet verder kon door de blokkade leidde even tot onrust. Een aantal mensen raakte kort slaags met elkaar, maar de politie haalde hen uit elkaar. Ook ontstond er kort ruzie tussen demonstranten en een taxichauffeur die hen wilde aanvallen, omdat hij er niet langs kon.

Enige tijd leek het of de politie zou gaan ingrijpen, maar uiteindelijk verlieten de demonstranten uit eigen beweging het zebrapad. Ook elders in de stad wordt zaterdag op Koningsdag geprotesteerd. Zo hebben actievoerders van Extinction Rebellion de A10 geblokkeerd. Daar greep de politie wel in.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Britse centrale bank houdt rente opnieuw onveranderd

De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk opnieuw onveranderd gelaten op 5,25 procent. De Britse centrale bank hield de rente daarmee voor de zesde keer op rij op het hoogste niveau sinds februari 2008.

Afbeelding

Israël valt opnieuw kantoor van nieuwszender Al Jazeera binnen

De Israëlische autoriteiten zijn een kantoor van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in Nazareth binnengevallen. 'We zullen niet toelaten dat de spreekbuis van Hamas uitzendt vanuit Israël', schrijft de minister van Communicatie, Shlomo Karhi, op X.

Afbeelding

Universiteit Utrecht inventariseert schade aan bezet gebouw

Nu er geen demonstranten meer zitten in een gebouw van de Universiteit Utrecht dat woensdag was bezet, bekijkt de universiteit of de betogers binnen beschadigingen hebben aangericht. Die schade wordt in de komende dagen geïnventariseerd.

Afbeelding

36 aanhoudingen bij protesten Amsterdam, 5 agenten gewond

Bij de pro-Palestijnse protesten op en in de buurt van het Binnengasthuisterrein in Amsterdam zijn sinds woensdag 36 betogers aangehouden. Dat zegt de Amsterdamse korpschef Frank Paauw in het programma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Afbeelding

Tesla versnelt banenreductie in China, zeggen bronnen

De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla versnelt de banenreductie in China. Deze week is het bedrijf begonnen met het ontslaan van klantenservicemedewerkers, ingenieurs, productiemedewerkers en logistiekmedewerkers, volgens bronnen die met persbureau Bloomberg spr..

Afbeelding

Partijleiders roepen demonstranten op te stoppen met geweld

Partijleiders Rob Jetten (D66) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) roepen op X demonstranten op te stoppen met vernielingen en geweld. Ze snappen dat de demonstranten opkomen voor de Gazanen, maar dat moeten ze met woorden doen en niet met geweld.