Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor protesten 4 mei

Nieuws
De pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee zijn niet van plan demonstraties te organiseren tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. "Waarom zouden we dat doen?" reageert een woordvoerder van XR Justice Now.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 11:30 aangepast 12:34
Afbeelding
beeld anp

Een woordvoerder van Stichting Plant een Olijfboom noemt het "belangrijk" altijd op te roepen tot rechtvaardigheid, maar vindt dat daarbij momenten gekozen moeten worden die daarvoor "het beste passen". "Ik denk persoonlijk niet dat 4 mei zich het beste leent."

De woordvoerder heeft ook andere groepen gesproken, maar zegt niet op de hoogte te zijn van organisaties die tijdens de Dodenherdenking wel willen demonstreren. "Wellicht zijn er 'eenlingen' die willen protesteren, maar wij hebben geen plannen gehoord." Ze zegt wel te hopen dat "herdenken dat genocide nooit meer mag gebeuren gekoppeld wordt aan het heden".

Geen plannen

Het Nederlands Palestina Komitee spreekt zich uit tegen protesten tijdens de Dodenherdenking. "Ik heb niets hierover gehoord in ons circuit", zegt een woordvoerder, die zich afvraagt wie achter de volgens Amsterdam aangemelde demonstratie tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam zit. "4 mei moet niet overschaduwd worden door iets anders."

Ook voor 5 mei zijn volgens de organisaties geen plannen voor protesten.

Spontane acties

Vrijdag werd bekend dat tijdens de Nationale Herdenking op de Dam maatregelen worden getroffen om de kans op spontane protestacties en verstoringen te verkleinen. Zo mogen maximaal 10.000 mensen het plein op, zijn borden, vlaggen of versterkers verboden en moet iedereen gefouilleerd worden. Er is tot nu toe één demonstratie aangemeld. De gemeente Amsterdam zegt niet om welke organisatie het gaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VodafoneZiggo verliest opnieuw veel klanten met vaste aansluiting

VodafoneZiggo is in het eerste kwartaal van dit jaar 26.600 consumenten met een vaste aansluiting als klant kwijtgeraakt. Dat komt onder meer door de sterke concurrentie op die markt. Het aantal zakelijke klanten met internetaansluitingen steeg met 3100.

Afbeelding

ING op kop in lagere AEX, DSM-Firmenich zakt na cijfers

ING behoorde donderdag tot de grote winnaars in de AEX-index op het Damrak. De bank zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe.

Afbeelding

Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden.

Afbeelding

Muziek van Billie Eilish en Harry Styles terug naar TikTok

De muziek van bekende artiesten als Billie Eilish en Harry Styles kan terugkeren op TikTok. Hun muzieklabel Universal Music Group (UMG) heeft alsnog een deal gesloten met het socialemediaplatform.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers ING en Shell op drukke beursdag

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht uit naar de resultaten van ING en olie- en gasconcern Shell. ING zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd.

Afbeelding

Shell houdt winst hoog ondanks lagere gasprijs

Olie- en gasconcern Shell blijft veel winst maken en gebruikt dit om aandeelhouders te belonen. Voor het eerste kwartaal van dit jaar ging een bedrijfswinst van 7,7 miljard dollar (7,2 miljard euro) de boeken in, 2 miljard dollar minder dan een jaar geleden, maar enkele honderd..