Luister naar

Gert-Jan Segers en Peter van Dalen in gezamenlijk plan: Europa moet voorrang geven aan geloofsvrijheid boven handel

Nieuws
Europa moet ‘meedogenlozer’ opkomen voor de eigen waarden, zoals de vrijheid van godsdienst. Die vrijheid moet zwaarder wegen dan handel. Regimes die de godsdienstvrijheid schenden, moeten Europese sancties krijgen opgelegd.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 20 mei 2019 om 21:25

Den Haag – Brussel

Met dat plan komen de ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers en de Europese ChristenUnie/SGP-lijsttrekker Peter van Dalen vandaag. De nieuwe Europese Commissie moet wat hen betreft een zwarte lijst opstellen van landen waar het slecht is gesteld met de godsdienstvrijheid. ‘Te vaak is er een wankelmoedige houding’, zegt Segers.

De ChristenUnie-leider somt uit de recente Nederlandse politiek twee voorbeelden op. ‘In de China-strategie van het kabinet die afgelopen week is gepresenteerd wordt met geen woord gerept over de positie van de 80 miljoen christenen in dat land, die hun geloof niet vrij kunnen belijden. Dat vinden wij onbestaanbaar’, zegt Segers. Ook is hij kritisch over opmerkingen van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken), die onlangs zei dat we in de contacten met Turkije ook rekening moeten houden met zakelijke belangen. ‘Ik begrijp hoe we als Nederland ons geld verdienen’, zegt Segers daarover, ‘maar in de ultieme afweging moet godsdienstvrijheid zwaarder wegen. Misschien moeten we iets van onze welvaart inleveren en ferventer knokken voor godsdienstvrijheid.’

ChristenUnie/SGP-lijsttrekker Peter van Dalen wil dat de nieuwe Europese Commissie een reeks van maatregelen neemt om godsdienstvrijheid te verbeteren. Behalve dat er een zwarte lijst van notoire schenders van die vrijheid moet komen, moeten aan die lijst ook concrete acties worden verbonden. ‘Van politieke sleutelfiguren in zulke landen moeten de banktegoeden kunnen worden bevroren. Ook handelsverdragen moeten kunnen worden opgezegd of opgeschort.’ In Europa gaan de handelsrelaties nu nog vóór op mensenrechten, zegt Van Dalen. ‘Er worden in handelsverdragen wel afspraken over mensenrechten gemaakt, maar die zijn in feite een dode letter.’ Hij wil dat de nieuwe Europese Commissie en de nieuwe Europese buitenlandvertegenwoordiger – opvolger van de Italiaanse Federica Mogherini – vóór de zomer van 2020 plannen presenteren. Ook wil hij dat de speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid, momenteel de Slowaak Ján Figel, een volwaardige groep medewerkers krijgt. De ChristenUnie/SGP-Europarlementariër zegt dat hij al verschillende fracties in het Europees Parlement heeft gepolst over zijn ideeën, en dat er welwillend op wordt gereageerd.

Van Dalen maakte zich de afgelopen jaren sterk voor de positie van de Pakistaanse christin Asia Bibi, maar zegt dat er ook voor andere groepen – zoals de Rohingya in Myanmar en de ahmadi-moslims in Pakistan – moet worden opgekomen. Over geloofsvervolging in afzonderlijke landen zijn intussen zoveel feiten bekend, dat actie nodig is, zegt hij. De ChristenUnie/SGP-lijsttrekker verwijst naar onderzoek in opdracht van de groep Europarlementariërs die zich bezighoudt met vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Ook zijn er rapporten van de speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, maar ook van organisaties als Open Doors. ‘Het is overduidelijk dat veel gelovigen worden onderdrukt.’

Dat de ChristenUnie voor de aanpak van geloofsvervolging nadrukkelijk naar Europa kijkt, heeft er volgens partijleider Segers mee te maken dat Europa óók een waardengemeenschap is. ‘Dit continent is gebouwd op mensenrechten als de vrijheid van godsdienst.’ Europa is een machtsblok, stelt Segers, en kan veel gewicht in de schaal leggen als het aankomt op het afdwingen van verbeteringen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.