Luister naar

Ook met Forum voor Democratie als grootste fractie blijft de Eerste Kamer zichzelf

Nieuws
De komst van Forum voor Democratie als grootste fractie in de Eerste Kamer zal niet leiden tot een ander profiel van de senaat.
Bert van den Braak
maandag 20 mei 2019 om 03:00

Er is wel – mede door de groei van FvD – sprake van enkele opvallende wijzigingen, zoals een sterkere dominantie van de Randstad en de komst van meer zestigplussers.

Van de Eerste Kamerleden die na de verkiezing op 27 mei aantreden, komen er waarschijnlijk 45 of 46 uit de westelijke provincies. Van de eerste 13 leden van FvD komen er liefst elf uit de Randstad. Van alle senatoren wonen er slechts drie in Limburg, al hebben enkele (bijvoorbeeld Petra Stienen) wel een band met die provincie. Ook uit Groningen komen drie leden, uit Overijssel slechts twee.

De Eerste Kamer blijft onverminderd hoogopgeleid. Bij FvD is dat beeld met tien op academisch of hbo-niveau opgeleide leden niet anders. Bij de PVV is één lid lager opgeleid.

Met 33 leden die na 1959 zijn geboren, doet de senaat (letterlijk: vergadering van oudsten) zijn naam ‘eer’ aan. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 55 jaar. Martin van Rooijen (50Plus, 77) wordt de nestor; Nicki Pouw-Verwey (FvD, 28) is het jongste lid. FvD heeft vier zestigplussers én twee veertigminners in de fractie. Er komen vijf oud-bewindslieden in de nieuwe Eerste Kamer (Jorritsma, Knapen, Atsma, Huizinga, Van ­Rooijen). Het aantal oud-Tweede ­Kamerleden is met vijftien hoog; onder hen zijn de oud-fractievoorzitters Boris Dittrich en Paul Rosenmöller.

In bredere zin blijft er de nodige bestuurlijke ervaring, met vier oud-burgemeesters en zes of zeven oud-wethouders, onder wie Eric van der Burg (Amsterdam), Alexandra van Huffelen en mogelijk Hamit Karakus (beiden Rotterdam).

Het aantal hoogleraren komt op acht, van wie één (en ook nog een oud-hoogleraar) bij FvD. Het aantal vrouwen neemt iets toe; met drie vrouwen blijft de FvD-fractie van 13 ver onder het gemiddelde. Voor het eerst telt de VVD-fractie evenveel vrouwen als mannen. Bij GroenLinks (5 van de 9), PvdA (3 van de 6 of 7) en D66 (3 van de 6) was eerder al sprake van een evenwichtige verdeling. Het totaalbeeld van de nieuwe senaat zal niet afwijken van dat van voorgaande. Had in de aftredende Kamer Frank van Kappen een defensieachtergrond, in de nieuwe Kamer geldt dat voor FvD’er Toine Beukering. En zo verschijnt er bij de VVD een ervaren Europese diplomaat, bij het CDA een lid dat haar sporen in de zorgsector verdiende, bij GroenLinks een rechter en een oud-diplomate.

Er blijft dus een mix aan ervaren bestuurders, leden uit diverse maatschappelijke geledingen, wetenschappers en raspolitici. Weinig nieuws onder de zon. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.