Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Geen kledinggebod tijdens Dodenherdenking op Dam: ‘Als groep uit is op verstoring, kan toegang worden ontzegd’

Er is geen sprake van een kledinggebod tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Mensen kunnen wel geweigerd worden als ze overduidelijk uit zijn op verstoring die kan leiden tot wanordelijkheden, zoals een groep demonstranten met vlaggen of shirts.

Geen kledinggebod tijdens Dodenherdenking op Dam: ‘Als groep uit is op verstoring, kan toegang worden ontzegd’
Beeld Joris van Gennip

Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema reageert daarmee op de onduidelijkheden die de afgelopen dagen zijn ontstaan nadat experts tegen Het Parool zeiden dat een juridische basis ontbreekt voor het weren van mensen met bepaalde kledingstukken. Vrijdag kreeg de burgemeester bij AT5 de vraag of mensen worden geweerd als zij in een groep van vijftig mensen komen met shirts met daarop de leus ‘Free Palestine’.

Halsema zei toen dat dit inderdaad het geval was, omdat het een aanleiding kan zijn voor onrust. Haar woordvoerder zegt nu dat de burgemeester antwoord gaf op de vraag als ‘vijftig mensen’ dit tegelijkertijd doen. “Op het moment dat het vooraf duidelijk is dat mensen uit zijn op openbare ordeverstoringen, dan kan hen toegang tot de Dam worden ontzegd,” aldus de woordvoerder.

Reden om in te grijpen

Agenten gaan fouilleren en als een groep mensen met vlaggen of shirts met leuzen zich aandient, dan mag hen de toegang worden ontzegd. Het blijft wel onduidelijk wanneer een agent genoeg reden heeft om wel of niet iemand toe te laten. De woordvoerder: “Als agenten zien dat mensen uit zijn op een verstoring, bijvoorbeeld met meegebrachte vlaggen of shirts met leuzen, dan hebben zij met het oog op de openbare orde en veiligheid een reden om in te grijpen.”

Eventuele demonstranten krijgen wel een andere locatie toegewezen waar zij mogen staan. Overigens hebben de grotere pro-Palestinaorganisaties al gezegd op 4 mei niet te demonstreren. Slechts een demonstratie heeft zich officieel aangemeld bij de gemeente: tegen PVV’er en Kamervoorzitter Martin Bosma.

Reserveren op de Dam

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dinsdag samen met de Amsterdamse driehoek besloten dat mensen moeten reserveren voor de herdenking op de Dam. Dinsdagochtend konden mensen een plekje reserveren en dinsdagavond werd bekend dat alle 10.000 plekken waren vergeven. Zonder reservering kan de herdenking niet worden bijgewoond. De keuze om met reserveringen te werken, is gemaakt om mensen die het belangrijk vinden om aanwezig te zijn zo goed mogelijk te faciliteren.

Bij de reservering moesten bezoekers daarom kiezen voor een tijdslot. Zo moet worden voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment naar de Dam komt. De vraag was ook of mensen gescreend worden, waarbij ze konden zien of het gaat om eventuele demonstranten. Het comité heeft gezegd dat dit niet het geval is.

Het comité verwijst mensen ook naar andere lokale herdenkingen in de stad. In Amsterdam kan op zo’n vijftig plekken herdacht worden op 4 mei.

Over de auteur: David Hielkema schrijft over de Amsterdamse politiek en is daarnaast gespecialiseerd in onderzoeksverhalen. Tips of reageren? d.hielkema@parool.nl