Cijfers bewijzen: waarom Anderlecht zondag maar beter punten pakt in Brugge als het kampioen wil spelen

Miron Muslic en Brian Riemer.© Isosport

Anderlecht trekt zondag naar Cercle Brugge voor een wedstrijd die een kantelmoment kan zijn in de paars-witte play-offs. Waarom, dat leest u verder. Wedden dat er na het lezen van dit artikel toch weer een boze mail komt?

Koen Van Uytvange

Halfweg de Champions’ Play-offs telt Anderlecht 9 op 15. Dat heeft veel weg van een rapport waarmee je kan thuiskomen, toch in het voetbal. Alleen wordt het tijd dat paars-wit meer doet dan punten scoren thuis. De feiten zijn er: paars-wit pakte die punten alleen in het Lotto Park.

Kan Anderlecht kampioen worden door alleen voor eigen publiek te winnen? Brian Riemer, desgevraagd, antwoordde aanvankelijk zo: “Dat weet ik niet. Dat hangt af van de andere resultaten.”

Riemer.© Isosport

Neen, dat is niet zo. De geschiedenis is duidelijk. Sinds de invoering van de play-offs kroonde geen enkel team zich kampioen zonder punten te pakken – te winnen zelfs – buitenhuis. Riemer rekende alvast voor, in geval van een losing streak buiten het Lotto Park: “Dat zou ons gemiddeld anderhalf punt geven. Kan je gemiddeld twee punten per wedstrijd verwachten, tegen de teams waartegen we spelen?”

Anderhalf is alleszins te weinig. Vijftien op 30 is middelmaat. Opnieuw: met middelmaat schiet je de hoofdvogel niet af. Nooit gebeurd. Enfin, twee keer, maar dan wel telkens bij de club die als leider aan de play-offs begon: Anderlecht pakte in 2013 slechts 15 op 30 maar begon wel met een voorsprong op achtervolger Zulte Waregem aan de play-offs. Idem voor Club Brugge in 2018, dat dramatische play-offs speelde maar zich dat kon permitteren. Na de halvering telde het nog zes punten bonus. Paars-wit startte dit keer als achtervolger. En de jager die met losse flodders zijn prooi vangt? Vergeet het.

Met Anders Dreyer.© Isosport

Eigenlijk beseft Riemer dat wel. Vandaar dat hij uiteindelijk besloot: “Ik denk dat we moeten winnen of enkele gelijke spelen moeten halen op verplaatsing, als we eerste willen eindigen.” Met nog uitwedstrijden op Antwerp en Union, oogt zondag de makkelijkste, op Cercle Brugge. Een kantelmoment dient zich aan.

Alleen, met welke ploeg? Kasper Schmeichel, volgens de data van scoutingsprogramma Wyscout de best presterende doelman van de Jupiler Pro League, moest eraf met een liesprobleem. Uit voorzorg. Colin Coosemans houdt zich klaar. Erger leek het gesteld met Anders Dreyer, gewisseld met een hamstringblessure. “We zijn optimistisch, ze zijn tenslotte niet van het veld gedragen”, sprak Riemer meteen na de match. Beide spelers zullen zaterdag hun fitheid testen op training, al zijn de vooruitzichten niet bijster positief. Anders heeft Riemer nog Francis Amuzu en Nilson Angulo. “En Yari Verschaeren keert terug”, beloofde Riemer. Ook hij test zaterdag of hij op de bank kan zitten. Of dat volstaat om het niveau van Anderlecht buitenshuis op te krikken?

Met Kasper Dolberg.© Isosport

Want bij Cercle Brugge claimt de coach dat het vat van zijn ploeg nog niet leeg is. En wijst Miron Muslic erop: “Somers, mijn captain, was woensdag ziek. En we speelden zonder Utkus, Popovic, Daland, drie van mijn centrale verdedigers.” Laatstgenoemde twee keren terug uit schorsing. “We hebben nog wel enkele wapens en die gaan we zondag proberen in te zetten.” Cercle Brugge wil niet weer - zoals woensdag - de goals weggeven. ‘KV’ staat tenslotte niet voor Kado Vereniging.

De conclusie is simpel: wil Anderlecht boven de middelmaat uitstijgen, dan dient zondag zich aan. Misschien blijkt het dan slechts een momentopname. In de reguliere competitie bleken uitwedstrijden nooit een gespreksonderwerp. Alleen Union pakte toen meer punten buitenshuis dan Anderlecht. “Op verplaatsing spelen in deze play-offs is heel moeilijk”, claimt Riemer. “Je moet op je allerbest zijn, want de druk is immens, de tegenstanders zijn topteams en de stadions zitten vol.” Behalve zondag. De groen lachende Cercle-fan hoeft niet te mailen. We beseffen zelf hoe flauw dat is.

Bekijk hier het programma en de stand in de Champions’ Play-Offs:

https://www.nieuwsblad.be/sportwereld/uitslagen/voetbal/champions-play-offs-nationaal

Meer over RSC Anderlecht

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video