Lelijke kantine, lekkend dak en kapotte douches: door verouderde infrastructuur trekken sportclubs geen nieuwe leden aan

Vier op de tien sportclubs kunnen geen nieuwe leden aantrekken omdat ze over onvoldoende accommodaties beschikken. Evenveel trainers geven aan dat hun accommodatie verouderd is en gerenoveerd moet worden. Het gevolg van dat alles: wachtlijsten en zelfs ledenstops in vele sportclubs.

Anton Goegebeur

Niet alleen het gebrek aan trainers, ook een tekort aan sportinfrastructuur speelt Vlaamse sportclubs parten. Dat blijkt uit een bevraging door de Vlaamse Sportfederatie, de koepel van sportfederaties in Vlaanderen.

De Sportfederatie stipt aan dat vandaag meer dan 1,4 miljoen Vlamingen lid zijn van een sportclub. Ondanks alles stijgt dat aantal nog steeds. Een goede zaak, vindt topman Pieter Hoof, maar hij waarschuwt. “In 10 jaar tijd hebben ruim 13 procent extra sporters zich aangesloten bij een Vlaamse sportclub. Maar de accommodaties groeiden onvoldoende mee. Naar schatting is de helft van de infrastructuur gebouwd in de jaren 70 of zelfs vroeger.”

Zowel binnen- als buitensporten, populair en meer niche, botsen op hun limieten. De klassieke kantine heeft misschien charme, maar anno 2024 ontvangt geen enkele voetbalclub zijn jeugdspelers graag in een FC De Kampioenen-kleedkamer. En zo zijn er nog veel, bevestigen verschillende sportclubs.

“Naar schatting is de helft van de infrastructuur gebouwd in de jaren 70 of zelfs vroeger”

Pieter Hoof

Vlaamse Sportfederatie

De Vlaamse Sportfederatie vraagt om een structurele verhoogde financiering “om dit probleem op lange termijn aan te pakken”. Daarvoor kijkt het naar de Vlaamse overheid en naar lokale besturen. Maar ook publiek-private samenwerkingen kunnen volgens Hoof een oplossing bieden. “De meeste clubs zijn zelf geen eigenaar van de infrastructuur die zij gebruiken. Van de clubs die wél eigenaar zijn, heeft 60 procent onvoldoende middelen om de noodzakelijke werken uit te voeren.” (Lees verder onder de afbeelding)

Hulp van scholen

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) stelt dat het sportbudget deze regeerperiode met een derde werd verhoogd. “Specifiek voor sportinfrastructuur hebben we een ‘Sportspurt’ ingezet ter waarde van 185 miljoen euro: een indrukwekkende inhaalbeweging.” De minister begrijpt dat de oefening nog niet is afgerond. “Het zal nodig zijn om dit door te zetten in de volgende regeerperiode, zodat het sportbudget kan blijven groeien.” (Lees verder onder de foto)

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) stelt dat het sportbudget deze regeerperiode met een derde werd verhoogd. Maar de oefening is nog niet afgerond.© BELGAIMAGE

Heeft ook jouw club last van verouderde infrastructuur? Laat het ons hier weten:

Lees het artikel verder onder het formulier:

Een alternatief is de hulp inschakelen van scholen. Eind november werd het Decreet Open Scholen goedgekeurd. Sindsdien moeten scholen die infrastructuursubsidies aanvragen hun deuren buitenschools openstellen voor buurtbewoners en verenigingen zoals sportclubs. “Want er zijn nog veel te veel clubs die wanhopig zoeken naar een goede zaal voor in het weekend, terwijl de school om de hoek een geweldige turnzaal heeft die in het weekend te weinig gebruikt wordt”, zegt Weyts.

Uit de bevraging van de Vlaamse Sportfederatie blijkt dat 64 procent van de sportclubs gebruik wil maken van schoolgebouwen. Pieter Hoof vraagt daarom dat de clubs van bij het begin betrokken worden bij infrastructuurwerken aan schoolgebouwen. “Het zou jammer zijn dat nieuwe of gerenoveerde schoolsportinfrastructuur ongeschikt blijkt voor activiteiten van een lokale sportclub, bijvoorbeeld omdat de afmetingen niet conform zijn.”

Voetbalclub: “Die kleedkamers zijn niet prettig”

De kleedkamer van de Aalsterse voetbalclub Eendracht Nieuwerkerken.© Carlo Coppejans

Regenwater dat binnensijpelt, slechte elektriciteitsvoorzieningen en douches uit de jaren 70: de Aalsterse voetbalclub Eendracht Nieuwerkerken kampt al jaren met een verloederde infrastructuur. De stad had beloofd om een nieuw complex te bouwen, maar al het geld ging naar het nieuwe zwembad.

“Het is niet prettig om die verouderde kleedkamers te zien”, zegt voorzitter Filip Bellemans, die vermoedt dat het potentiële nieuwe leden afschrikt. “Al zijn we zeker niet alleen. Heel wat clubs zijn in hetzelfde bedje ziek.”

Onlangs kocht de club de infrastructuur terug van de stad. “Met subsidies van de stad gaan we het nu zelf aanpakken. We zijn begonnen met het dak, door storm Ciarán eind november werd een deel vernield.”

Taekwondoclub: “De gevel was ingestort en het water is besmet”

Taekwondotrainingen in Zonhoven moeten noodgedwongen in een feestzaal op een tegelvloer.© Karel Hemerijckx

Bij Taekwondo Zonhoven moeten ze bikkelen om voldoende ruimte te vinden voor hun sport. De gemeente heeft een prachtig complex. “Maar in de grote zaal kunnen we niet. Die is steeds gereserveerd voor balsporten”, zegt Sarina Vanrusselt. Het gevolg? De groep wordt opgesplitst over drie kleine zaaltjes die niet allen even geschikt zijn. “Er is een te kleine vechtsport- en een kleine balletzaal, maar ook een feestzaal, met tegelvloer.”

Tot voor kort kon de club ook terecht in een zaal van een school. “Maar zij mogen niet meer verhuren. De gevel was ingestort en het water is besmet. Volgend jaar wordt het gesloopt.”

Taekwondo is een kleine, maar groeiende sport. Vanrusselt moet jaarlijks een ledenstop invoeren. “Ik krijg ze gewoon niet kwijt in die zaaltjes. De club kan niet groeien. Dat is een probleem.”

Korfbalclub: “Het gebouw botst op zijn limieten”

Clubsecretaris Mathieu De Baer hekelt dat de oude hoeve waarin korfbal gespeeld wordt, te klein is.© Frank Bahnmuller

Korfbalclub Temse heeft een voormalige hoeve uit de jaren 70 als uitvalsbasis. “Alles werkt nog, mankementen worden steeds hersteld, maar het gebouw botst op z’n limieten”, vertelt clubsecretaris Mathieu De Baer. Het energiegebruik in het pand is veel te hoog. “Er zou dringend geïnvesteerd moeten worden in isolatie.”

Maar eigenlijk is het er ook te klein. De korfballers delen sportcentrum Fernand Schuerman met de krachtbal-, tafeltennis- en petanqueclub. “Wij hebben een goede verstandhouding met elkaar, maar als je eens een toernooi wil organiseren, dan is het moeilijk.” Onlangs werd er wel een samenwerking gesloten met de voetbalclub. “Wij mogen nu gebruikmaken van hun kunstgrasveld, daar zijn we heel tevreden over.”