25 mei 2019 om 03:00
Luister naar

Column Reina Wiskerke: Dochters van Europa

‘Wij zijn niet veilig, omdat jullie ons niet beschermen’, zeggen de vrouwen in het filmpje. ‘Omdat jullie weigeren onze grenzen te beschermen.’ Ze noemen zich ‘de dochters van Europa’, en spreken namens jonge vrouwen als Mia, Maria en Ebba. De een is doodgestoken in Kandel, de ander verkracht in Malmö, de volgende misbruikt in Rotterdam. Dan komt de waarschuwing voor de kijker: ‘Ik ben elke vrouw. Jij zou mij kunnen zijn. Ik zou jou kunnen zijn.’ Want bedenk: ‘De daders lopen overal.’

Het filmpje is geretweet door Thierry Baudet, met als commentaar: ‘Oef. Kippenvel. En zo waar.’ Dat het uit rechts-extremistische hoek komt, hoeft het filmpje nog niet fout te maken – dat ben ik wel met Baudet eens. Het gaat om de inhoud. En die inhoud vertoont een beproefd patroon.

Ik denk meteen aan een roemruchte film: The Birth of a Nation, van D.W. Griffith, uit 1915, over de Amerikaanse burgeroorlog en de rassenstrijd. The Birth of a Nation sloot begin vorige eeuw aan bij de angsten van de onzekere Amerikaanse samenleving. Het verhaal speelt in op een verlangen naar een eensgezinde natie waarin de blanke cultuur onaantastbaar en veilig was.

De film is verbluffend knap gemaakt voor die tijd, en mede daardoor tientallen jaren populair gebleven (onder witte mensen). Het filmverhaal is een historisch dieptepunt geworden, racistisch en manipulatief, met als boodschap: witte mensen kunnen hun onderlinge vijandigheden overwinnen en beschaafd samenleven; zwarte mensen zijn (nog) niet tot een dergelijk samenleven met witten in staat en daarom is het voor iedereen beter als zij hun ondergeschikte positie behouden.

Een sleutelscène gaat over het sympathieke, dartele en lelieblanke meisje Flora. Zij rent door het bos om water te halen. De ‘neger’ Gus achtervolgt haar. Hij maakt onbetamelijke avances. Flora springt van paniek van een klif en sterft.

Dat zwarte mannen jacht maken op jonge witte vrouwen, heiligt in de film het veiligstellen van de blanke overheersing. Het is een verleidelijk motief. Verkrachting van jonge vrouwen staat garant voor volkswoede. Daar hoef je niet minderwaardig over te doen. Verkrachting is een misdaad om woedend van te worden. Maar als de dader een ‘vreemdeling’ is, wordt dat gegeven graag gebruikt om ‘vreemdelingen’ in het algemeen te demoniseren en alle vrouwen tot hun prooi uit te roepen. Je ziet dit sentiment geregeld terugkomen. The Birth of a Nation helpt mij te bedenken dat ik daarin niet wil meegaan.

Kunnen misdaden van ‘vreemdelingen’ dus maar beter verdoezeld worden, om foute sentimenten tegen te gaan? Nee. Misdaden, door wie ook gepleegd, zijn erg. En het kan zo zijn dat ‘vreemdelingen’ in een bepaalde situatie meer dan gemiddeld fout gedrag vertonen – het kan ook niet zo zijn. Een samenleving moet elke realiteit onder ogen zien en die open bespreken, juist om vertrouwen te wekken, goede afwegingen te maken en zo nodig voorzorgsmaatregelen te treffen. De kans is groot dat burgers dan ook minder snel zwichten voor sentimenten die het filmpje van ‘de dochters van Europa’ oproept. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Het tuinleven begint: laat de barbecue of vuurkorf niet roken als je om je buren geeft

TV-programma's over burenruzies houden ons een spiegel voor. Het is een wonder dat er nog vrede te vinden is op aarde, schrijft Reina Wiskerke. Begin met vrede stichten in je eigen tuin.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.

nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.

Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht.

De treurige nalatenschap van het christelijke Westen kleurt het huidige conflict tussen Israël en Gaza

'Het vanouds christelijke Westen is mee schuldig aan de huidige tragedie in Gaza. Dat was mijn antwoord toen iemand vroeg waarom ik mij nauwelijks uitlaat over het huidige conflict, schrijft ethicus Ad de Bruijne.

Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?