21 oktober 2017 om 20:16
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: De zware verantwoordelijkheid die deze ministers nemen

Zelfs in de laatste fase van de kabinetsformatie laat Rutte niets aan het toeval over. Hij neemt de tijd om zijn nieuwe ploeg te monsteren. En omdat alle namen vrijdag al zijn bevestigd, hoeft hij het antecedentenonderzoek niet alleen te doen. Als er kandidaten bij zijn met een vlekje op hun cv, hebben de media nog even de tijd om dat vóór de beëdiging te onthullen.

Maar waarschijnlijk gebeurt dat niet, want roekeloze avonturiers zijn heden ten dage niet te porren voor een ministerschap of staatssecretariaat. Zelden was een zó relevante baan zó onaantrekkelijk. Voor het geld, de vastigheid, de eer, en zelfs voor het bereiken van je politieke idealen moet je niet in het kabinet-Rutte III gaan zitten. Niet voor niks houden de drie ­politieke leiders van CDA, D66 en ChristenUnie gepaste afstand tot de Trêveszaal. De zestien ministers die donderdag op het bordes staan, nemen een loodzwaar ambt op zich, dat alleen met een levenslang gestaald verantwoordelijkheidsbesef te dragen valt.

Verantwoordelijkheid nemen ze: voor een akkoord waarover niet één van de betrokken partijen oprecht victorie kraaien kan. Verantwoordelijkheid nemen ze: in een politiek landschap dat verdeelder is dan ooit, en waar vier zeer verschillende partijen maar nét de benodigde 76 Kamerzetels bijeen konden schrapen. Verantwoordelijkheid: voor een hondenbaan (reken op tenminste tachtig uur per week) zonder enige ontslagbescherming. Terwijl parvenu’s in de Kamer en in de media roepen dat je een carrière-politicus bent, een baantjesjager, product van een partijkartel.

Over partijen gesproken: het CDA, D66 en de ChristenUnie die met Rutte gaan regeren, verschillen wezenlijk van diezelfde clubs in het verleden. Het triomfalisme waarmee Van Mierlo in 1994 alle confessionelen in de oppositie dreef, is vandaag bij Pechtold ver te zoeken. Met de arrogantie van de macht, die het CDA ná de paarse ballingschap onder Balkenende hervond, is een nieuwe generatie CDA-bestuurders niet besmet. En de groene onbevangenheid waarmee de ChristenUnie in 2007 ‘op het pluche’ plaatsnam, is er nu wel af.

Verantwoordelijkheid neem je, als minister: niet ­alleen voor eigen beleid en voor de wensen van drie partners, maar ook voor alles wat lang voor jouw tijd gebeurd is. Hoe vaak vallen ­ministers niet over dossiers die onder in hun lade lagen te schimmelen en waarvoor ze niet op dag één werden gewaarschuwd.

Feilbare mensen zijn het, op wier schouders we zware lasten leggen. Gelukkig sprak de Koning onlangs een bemoediging uit, ook voor hen: ‘U mag zich gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.’

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.