Minder mensen bij de Nationale Herdenking op de Dam. Maar toch: ‘We wilden dit gevoel graag eens ervaren’

Nieuws
De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. ‘We wilden dit graag eens meemaken. Dit grote gevoel, met z’n allen bij elkaar.’
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
zaterdag 4 mei 2024 om 22:48
Overzicht van de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking.
Overzicht van de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking. beeld anp / Pool Remko de Waal

Een paar uur voor de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is het nog gezellig druk op het Damrak, de straat tussen het Centraal Station en de Dam. Toeristen, winkelende dagjesmensen, vrijgezellenfeestjes: niets bijzonders voor een zaterdag. Wat afwijkt: vóór de Dam staan groepjes politieagenten en worden hekken neergezet, en er is nog maar beperkt verkeer mogelijk. 

Rond half zeven begint het plein vol te stromen. Hoewel, het blijft vrij rustig. 10.000 mensen hadden een ticket gereserveerd, maar nog niet eens de helft komt opdagen. Het Comité 4 en 5 mei weet niet precies waarom. Waarschijnlijk door de regen. Vanaf 18 uur hangen er donkergrijze luchten boven de Dam. Menig bezoeker is in een poncho gehuld. Paraplu’s zijn verboden bij deze e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Moslims praten met elkaar voor de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam. ‘Linksom of rechtsom, deze moskee zal altijd blijven bestaan.’

Wat vinden moskeebezoekers van het nieuwe kabinet? 'We worden in het nauw gedreven'

De PVV, de partij van de ‘kopvoddentaks’, gaat regeren. Hoe kijken moskeebezoekers in Zaandam naar het hoofdlijnenakkoord? ‘Wij voelen elke dag dat we minder voorstellen dan de Nederlanders.’

Felicia Vizi (72) en stiefvader Hans van Kessel (73) wonen samen met dochter Danielle Lako (37), schoonzoon Kees de Schepper (41) en kleindochters Vika (2) en Lili (4 weken).

Drie generaties onder één dak: een mooie oplossing voor het woningtekort. Maar zo gemakkelijk gaat het niet

De hele familie onder één dak heeft vele voordelen op de overspannen huizenmarkt. Toch loop je nog tegen allerlei regels aan als je met je (schoon-)ouders een huis wilt kopen.

Het strijkkwartet plaatste na de annulering een bericht op Instagram: ‘capitulatie voor pesterij en terrorisme’.

Het Jerusalem Quartet mag zaterdag toch optreden in het Concertgebouw

Het Concertgebouw laat één van de eerder afgelaste concerten van het Jerusalem Quartet alsnog doorgaan. De Amsterdamse concertzaal zei eerder de veiligheid van musici, bezoekers en personeel niet te kunnen garanderen.

Het OVV-rapport over Voorschoten.

OVV: veiligheid bij spoorwerk moet beter

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het treinverkeer, en te weinig oog voor de veiligheid.

Geert ten Dam geeft een toelichting.

UvA opent deuren na twee dagen sluiting

De Universiteit van Amsterdam heeft overwogen langer dicht te blijven om de recente pro-Palestijnse demonstraties, maar vindt het van groter belang dat het onderwijs en onderzoek doorgaan.

Een protest in Middelburg, waarbij veel studenten van de University College Roosevelt (UCR) aanwezig waren.

Moeten universiteiten de banden met Israël verbreken? 'Sancties en boycotten werken niet'

Moeten Nederlandse universiteiten de institutionele banden met Israëlische universiteiten en bedrijven verbreken en zich uitspreken over het geweld in Israël? Demonstranten vinden van wel, maar er zijn ook tegengeluiden.