Direct naar artikelinhoud
nieuwsaardbevingsgebied

Groningers krijgen vanaf volgend jaar compensatie voor waardedaling woning, ook als er geen schade is

Alle huiseigenaren in het Groningse aardbevingsgebied kunnen vanaf volgend jaar compensatie tegemoet zien voor de waardedaling van hun woning. De regeling geldt ook voor huizenbezitters zonder bevingsschade.

Momenteel heeft de NAM een waardedalingsregeling voor huiseigenaren in het Groningse aardgaswinningsgebied, maar huizenbezitters komen pas voor compensatie in aanmerking als zij hun huis verkopen. Met de nieuwe regeling hoeft daar niet op gewacht worden.Beeld ANP

Dat maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat woensdagochtend bekend. Hoewel de inschattingen uiteenlopen, is onomstreden dat huizen in Groningen minder waard worden door de aardbevingen, het gesteggel over de schade en het imago van de regio.

De nieuwe compensatie is gekoppeld aan het postcodegebied en WOZ-waarde. Voor de gemeente Loppersum, waar de meeste aardbevingen zijn geweest, zal de compensatie 12,9 procent van de WOZ-waarde zijn. In Oldambt 2,4 procent.

Woningeigenaren hoeven voor de genoegdoening niet aan te kloppen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Zij kunnen vanaf volgend jaar terecht bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen, een overheidsloket.

Momenteel heeft de NAM een waardedalingsregeling voor huiseigenaren in het Groningse aardgaswinningsgebied, maar huizenbezitters komen pas voor compensatie in aanmerking als zij hun huis verkopen. Met de nieuwe regeling hoeft daar niet op gewacht worden.

Een dergelijke overeenkomst was sinds 2013 inzet van een lange juridische procedure. In januari 2018 kregen de Groningse huiseigenaren in hoger beroep gelijk van het gerechtshof Leeuwarden, dat de NAM sommeerde woningbezitters meteen te compenseren.

Van het Gronings gas af

Een jaar geleden beeft de aarde in het Groningse Zeerijp zo hard, dat minister Wiebes een beslissing neemt: de aardgaswinning in Groningen moet worden beëindigd. Maar hoe overtuigt hij de rest van het kabinet? Een reconstructie van een pijnlijk besluit.

Een jaar na die zware beving bij Zeerijp kampt Groningen met een uitdijend stuwmeer van duizenden onverwerkte schadeclaims. De overheid heeft daarvoor een nieuw loket opgericht, maar dat slaagt er niet in de achterstand weg te werken.

Van concrete stappen om het Groningse gas te verruilen voor duurzamer energiebronnen is onder grootverbruikers nog vrijwel geen sprake. Dat blijkt uit een enquête onder 36 bedrijven. Drie ervan schetsen hun dilemma’s.