24 april 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Waarom de aanslagen op Sri Lanka het gevolg waren van een schuldige chaos

Een overheid die op spectaculaire manier verzuimde haar verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van de kwetsbare christelijke minderheid in Sri Lanka. Dat lijkt een van de belangrijkste oorzaken waarom de tot nu vrij onbekende terreurbeweging National Thowheeth Jama’ath op paaszondag een serie gruwelijke aanslagen kon plegen. Ruim 320 mensen werden daarbij de dood in gesleurd, een hele gemeenschap in rouw en angst gedompeld.

Het waren zorgvuldig voorbereide terreurdaden, gericht op groepen in Sri Lanka die niet eerder doelwit waren: christenen en buitenlanders. De pijn wordt verder vergroot door de berichten dat de overheid duidelijk was gewaarschuwd – maar die informatie niet gebruikte om de bij naam genoemde doelwitten, de kerken, te beschermen.

Al direct rees de vraag of een onervaren beweging in één keer zo omvangrijk kon toeslaan. Veel kernmerken van de aanslagen leken op die door ISIS op kerken in Egypte, Irak en de Filipijnen.

Het was geen willekeurige terreur, blijkt uit de waarschuwing die het hoofd bijzondere beveiliging van de Sri Lankaanse politie eerder aan de regering had gestuurd. Die informatie kwam uit India, waar een opgepakt lid van ISIS een half jaar geleden het hele door ISIS uitgewerkte aanvalsplan prijsgaf. Het was onderdeel van de ISIS-strategie om via verwante organisaties de terreur te verbreiden. Dit ontkracht ook meteen de claim van ISIS dat de aanslagen in Sri Lanka een ‘vergelding’ zouden zijn voor de aanslagen op moskeeën in Christchurch, want de plannen dateren van ver daarvoor.

Maar de informatie die India doorgaf, kwam binnen tijdens een machtsstrijd in Sri Lanka tussen de president en de premier. De president had daarvoor meer oog dan voor de burgers en de levensbelangrijke waarschuwing werd, kennelijk uit politiek eigenbelang, achtergehouden.

Terreur zoekt zulke broedplaatsen, waar in politieke en sociale chaos kwetsbare bevolkingsgroepen aan hun lot worden overgelaten. Het is een terugkerend thema in de geschiedenis van al-Qaeda en ISIS, evenals de voorkeur voor christenen als doelwit.

Regeringen in moslimlanden weten dit. Regeringen in Azië ook. Maar kennelijk landt het besef nog steeds niet. Daarom roepen sommige islamitische denkers, als al-Jazeerapresentator Mehdi Hasan, moslims als gemeenschap op juist de christenen te beschermen. Te lang is dat genegeerd, zegt hij, ook door de politiek. In die leegte kan de terreur broeden. Met voor Sri Lanka een van de zwaarste aanslagen sinds 9/11 als gevolg.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
d

Het lijden van kinderen houdt ons een spiegel voor, waar we liever niet in kijken

De uitroep van Jezus 'Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten' is ook van deze tijd. Het is een vraag die niet afgeserveerd moet worden, maar juist ons hart opent voor de pijn van mensen in nood.

nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.