Luister naar

Verdienen Haga-bestuurders te veel?

Nieuws
Weer is het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam negatief in het nieuws. Maakte het bestuur zich schuldig aan financiële malversaties?
Hassan Bahara redactie vk
woensdag 24 april 2019 om 03:00
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. google maps

Den Haag

Het bestuur van de omstreden islamitische middelbare school het Cornelius Haga Lyceum uit Amsterdam wordt door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) beschuldigd van financiële malversaties. Drie familieleden die werken op de school zouden volgens de inlichtingendienst een onevenredig groot deel van het totale salarisbudget in eigen zak steken. Bronnen met kennis van het AIVD-bericht bevestigen dit aan NRC. Het is tweede keer in korte tijd dat de islamitische middelbare school in opspraak raakt naar aanleiding van een AIVD-bericht.

Wat is er deze keer aan de hand?

Volgens de AIVD strijken drie familieleden – schooldirecteur Soner Atasoy, zijn broer Son Tekin Atasoy en diens schoonzus – een flink deel op van de 410.000 euro aan salaris die in 2018 over 32 personeelsleden werd verdeeld. Soner Atasoy zou hierdoor meer verdienen dan de wettelijk voorgeschreven salarisnorm voor schoolbestuurders toestaat. Daarnaast zou Atasoy, buiten de boekhouding van de school om, de vergoeding (18.000 euro) van een andere schoolbestuurder hebben opgestreken. Ook zijn broer Son Tekin Atasoy, als beleidsmedewerker actief op de school, zou volgens NRC een ‘fors bedrag’ verdienen. Het salaris van diens schoonzus, werkzaam als administratief medewerker, is onbekend.

En, verdienen de Atasoys inderdaad te veel?

Soner Atasoys salaris werd bepaald door een extern bureau (Sander Wijnhof) op basis van de geldende normen binnen het voortgezet onderwijs voor een school in oprichting. Het advies is ingezien door de Volkskrant. Wel werd er een berekeningsfout gemaakt waardoor Atasoy uiteindelijk een te hoog salaris uitgekeerd kreeg. Toen een accountant daar begin 2018 achter kwam, is afgesproken dat Atasoy het te veel ontvangen bedrag zou terugbetalen.

Soner Atasoy: ‘Al sinds begin vorig jaar betaal ik daarvoor maandelijks 500 euro terug.’

Ook voor het hoge salaris van zijn broer Son Tekin en diens schoonzus heeft Atasoy een verklaring. Son Tekin werkte aanvankelijk onbezoldigd bij de school. Nadat hij in juni 2018 werd aangenomen als beleidsmedewerker, werd zijn salaris vastgesteld door een extern bureau. Son Tekins schoonzus was een van de drie kandidaten die solliciteerden op de functie van administrateur. Van alle sollicitanten was zij volgens Atasoy de best gekwalificeerde. Ook was ze direct inzetbaar. Afgesproken werd dat zij op het Haga Lyceum evenveel zou gaan verdienen als bij haar vorige werkgever, de Belastingdienst.

En het bedrag van 18.000 euro dat Soner Atasoy van een medeschoolbestuurder kreeg?

Volgens de AIVD werd dit geld ‘zonder vermelde reden’ overgemaakt. Atasoy stelt dat het om een lening gaat ‘tussen twee natuurlijke personen’, ontvangen in een periode dat hij in geldnood zat. Hij is dan ook woedend dat deze privéaangelegenheid naar buiten is gebracht. ‘Daar heeft helemaal niemand wat mee te maken. Ik had heel veel tijd en geld geïnvesteerd om die school van de grond te krijgen. Daarom heb ik toen die lening gekregen.’

Al deze informatie ligt, zo benadrukt Atasoy, bij de Onderwijsinspectie. Dat heeft de Volkskrant ook kunnen vaststellen. De inspectie komt in juni met een verslag over het Cornelius Haga Lyceum.

Wat meldde de AIVD eerder over het Cornelius Haga?

Vorige maand meldde de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV), op basis van een ambtsbericht van de AIVD, dat er op het Cornelius Haga Lyceum ‘anti’ democratisch’ onderwijs wordt gegeven. Leerlingen zouden er structureel beïnvloed worden door ‘richtinggevende personen’ die enige tijd banden hebben onderhouden met een aan ISIS gelieerde Tsjetsjeense terreurorganisatie, het Kaukasus Emiraat. Met die ‘richtinggevende personen’ werden de broers Atasoy bedoeld, bevestigen twee bronnen onafhankelijk van elkaar aan de Volkskrant. Op basis van het AIVD-bericht vroeg de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema het bestuur van de school per direct op te stappen.

Volgens Atasoy zijn er geen bewijzen voor de beschuldigingen van de AIVD. De overheid, zegt hij, probeert de islamitische school al vanaf het allereerste begin te dwarsbomen – vaak met oneigenlijke middelen. Ook leerlingen en ouders van het Cornelius Haga Lyceum hebben het idee dat de school dwars wordt gezeten vanwege de islamitische signatuur van de school. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Expats in Eindhoven spelen cricket in een park. Sinds 1 januari is een gunstige fiscale regeling voor expats versoberd. Het kabinet is bezig met plannen om bedrijven als ASML voor de regio te behouden.

Is het terecht dat bedrijven klagen over Nederland? 'Je hoort maar één kant van het verhaal'

Het kabinet doet z'n best ASML en andere bedrijven in Nederland te houden. Is Nederland voor bedrijven onaantrekkelijk geworden? Of moeten we klachten daarover met een korrel zout nemen?

De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?