Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

Nieuws
Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 15:29
Afbeelding
beeld anp

Dat het tekort en de staatsschuld nog binnen de perken zijn gebleven, is volgens de Raad van State mede te danken aan onderuitputting. Door onder meer krapte op de arbeidsmarkt lukte het veel ministeries nog niet om uitgaven die al wel begroot waren, daadwerkelijk te doen.

De uitgangpositie van het nieuwe kabinet is minder rooskleurig, waarschuwt de Raad van State. Het krijgt waarschijnlijk te maken met een periode van gematigde economische groei, bij een lagere inflatie en een hogere rente. Op langere termijn gaat het tekort toch oplopen, mede doordat "vergrijzingsgevoelige uitgaven" als zorg en AOW door blijven stijgen.

Bij ongewijzigd beleid loopt het begrotingstekort tussen 2029 en 2032 naar verwachting op naar gemiddeld 4,6 procent van de omvang van de economie. Dat is ruim boven het maximum van 3 procent dat de eurolanden onderling hebben afgesproken. Dat maakt het onvermijdelijk om te bezuinigen of meer belasting op te halen, of allebei.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Philips-topman ziet nog 'weg te gaan' na schikkingen in apneuzaak

Philips heeft een 'stevig fundament' gelegd om de problemen rond de apneu-apparaten achter zich te laten en de resultaten te verbeteren. Maar er is ook nog 'een weg te gaan', zei topman Roy Jakobs aan het begin van de aandeelhoudersvergadering van het medisch-technologische bed..

Afbeelding

VN-organisaties veroordelen Israëlische actie in Rafah

De humanitaire takken van de Verenigde Naties hebben de Israëlische acties in Rafah veroordeeld. Het Israëlische leger nam na een nacht vol bombardementen de Palestijnse kant van de grensovergang in.

Afbeelding

HBO Max volgt voorbeeld concurrentie, kondigt prijsverhoging aan

Streamingdienst HBO Max gaat de prijs voor een standaardabonnement vanaf juni verhogen van 7,99 euro naar 9,99 euro. Ook komt er een goedkoper abonnement met reclame en een duurder premiumabonnement bij.

Afbeelding

AEX-index breekt voor het eerst door 900-puntengrens

Op de Amsterdamse beurs is de AEX-index dinsdag voor het eerst in de geschiedenis door de 900-puntengrens gebroken. De hoofdindex, die bestaat uit de 25 grootste bedrijven op de Nederlandse beurs, bereikte omstreeks 15.10 uur de grens van 900,00 punten.

Afbeelding

Financiële meevaller voor Flevoland door afschaffen korting

De provincie Flevoland heeft een meevaller van 2 miljoen euro per jaar, doordat de zogeheten opschalingskorting is afgeschaft door het demissionaire kabinet. Ook is er meer geld binnengekomen dan verwacht uit de motorrijtuigenbelasting.

Afbeelding

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na mishandeling conducteur

De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag twee mannen van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Anna Paulowna veroordeeld tot 93 dagen celstraf, waarvan negentig voorwaardelijk. Daarnaast kregen beiden een werkstraf van 180 uur opgelegd.