Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

Nieuws
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 16:00 aangepast 17:36
Afbeelding
beeld anp

De regeling wordt ook uitgebreid. In eerste instantie kwamen zorgmedewerkers in aanmerking die in de eerste coronagolf (maart tot en met juni 2020) ziek werden en klachten bleven houden. De nieuwe regeling gaat ook gelden voor zorgmedewerkers die ziek zijn geworden tussen 1 juli 2020 en 31 december 2020.

Helder verwacht dat de regeling aan het begin van de zomer opnieuw wordt opengesteld.

Grote financiële problemen

Vakbonden FNV en CNV spanden begin vorig jaar een kort geding aan zodat voormalige zorgmedewerkers een voorschot op een schadevergoeding zouden krijgen. De ex-werknemers waren in grote financiële problemen gekomen, zeiden de bonden, die een bedrag van 22.839 euro per persoon eisten.

Het kabinet wilde dat niet omdat een vergoeding in de maak was. In april vorig jaar werd bekend dat mensen een vergoeding van 15.000 euro zouden krijgen. Dat bedrag was volgens FNV te laag, en het gold voor een te kleine groep. Mensen vielen hierdoor ten onrechte buiten de boot, zei de bond.

FNV is blij met de verhoging en dat meer mensen ervoor in aanmerking komen. "Het is de royale regeling waar we zo lang voor geknokt hebben", zei vicevoorzitter Kitty Jong. CNV-bestuurder Joost Veldt noemt de verandering "heel mooi voor al die mensen met wie wij al die tijd samen hebben gestreden. Voor velen van hen is hun leven na 2020 ingrijpend veranderd. Zij kampen nog steeds met de gevolgen en hebben hun leven drastisch moeten aanpassen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Premier Modi stemt op derde dag van parlementsverkiezingen India

De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn stem uitgebracht voor de parlementsverkiezingen in het land. Dinsdag is de derde van de in totaal zeven stemdagen van de grootste verkiezingen ter wereld.

Afbeelding

OPCW: gebruik chemische wapens door Rusland of Oekraïne onbewezen

Rusland en Oekraïne hebben elkaar beschuldigd van het gebruik van chemische wapens bij de oorlog in Oekraïne, maar hebben vooralsnog te weinig concreet bewijs aangeleverd om in te grijpen.

Afbeelding

Rechter kan niets met klachten over bezwaartermijn verkeersboetes

Het heeft geen zin om naar de rechter te stappen als het Openbaar Ministerie te lang op zich laat wachten om een bezwaar tegen een opgelegde verkeersboete te behandelen. Dat oordeelt de rechtbank in Utrecht in een uitspraak over 433 zaken.

Afbeelding

Eredoctoraat voor weerman Gerrit Hiemstra en WHO-baas Ghebreyesus

De Rijksuniversiteit Groningen reikt op vrijdag 24 mei een eredoctoraat uit aan onder anderen meteoroloog Gerrit Hiemstra, de voormalige weerman van het NOS Journaal.

Afbeelding

Hof verwijst conflict moeder Gamma en Karwei terug naar arbitrage

Intergamma, het concern achter bouwmarkten Gamma en Karwei, heeft een overwinning behaald in een conflict met zijn grootste franchisenemer BG Retail. Dit bedrijf kreeg eerder in arbitrageprocedures gelijk dat Intergamma bepaalde bonussen volledig moest doorbetalen.

Afbeelding

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande vacatures met 14 procent gedaald.