© Jimmy Kets

China verzamelt op illegale wijze DNA van miljoenen mensen

De Chinese autoriteiten verzamelen DNA en andere biometrische data van de volledige bevolking van de westelijke regio Xinjiang. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De ngo spreekt van een “afschuwelijke schending van de internationale norm”.

adm

In Xingjiang werden de afgelopen jaren honderden mensen gedood door geweld tussen Oeigoeren, een voornamelijk islamitisch volk, en de etnische meerderheid van de Han-Chinezen. Volgens de overheid zitten islamistische militanten achter dat geweld. De onrust heeft geleid tot zeer strenge veiligheidsmaatregelen, waaronder enorme razzia’s door de gewapende politie en uitgebreide camerabewaking. Mensenrechtenorganisaties klagen aan dat de strenge maatregelen de religieuze en culture vrijheid schenden.

Volgens HRW is de politie ook verantwoordelijk voor het verzamelen van foto’s, vingerafdrukken, oogscans en registratiegegevens, terwijl de gezondheidsautoriteiten DNA-stalen en informatie over bloedgroepen verzamelt in het kader van een overheidsprogramma waarin medische onderzoeken aan iedereen worden aangeboden. De groep baseert zich op een document van de overheid.

“De verplichte registratie van biodata van een volledige bevolking, waaronder DNA, is een grove schending van de internationale mensenrechten. Wat extra verontrustend is, is dat de registratie heimelijk gebeurt, onder het mom van een gratis gezondheidsprogramma”, aldus HRW-directeur Sophie Richardson.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer