‘Kromo’ en Heemskerk kloppen Sjöström opnieuw

Foto: ANP

Zwemsters Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben bij de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Tokio hun grote Zweedse rivale Sarah Sjöström ook op de 100 meter vrije slag verslagen. ‘Kromo’ won de race in 51,26, Heemskerk werd tweede in 51,38. Sjöström, de wereldrecordhoudster 100 vrij op de langebaan, tikte na 51,42 als derde aan.

Kira Toussaint werd achtste (53,41) in de finale op het koningsnummer. Zaterdag had Heemskerk Sjöström al geklopt op de 200 meter vrij. De Nederlandse, die vrijdag ook al de beste was op de 400 meter, klokte 1.51,91. Sjöström was exact 1 honderdste langzamer: 1.51,92. Kromowidjojo won de 50 meter vlinder in een persoonlijk record van 24,51, Sjöström zwom in die race naar het zilver in 24,58.

Kromowidjojo was uiteraard blij met haar optreden in Tokio. ,,Je moet doen wat je leuk vindt en altijd op zoek gaan naar verbetering. Ik word hier extreem uitgedaagd om het maximale uit mezelf te halen met al die andere toppers.” Ook Heemskerk had reden om opgetogen te zijn. Ze bleef met haar tijd slechts 0,01 seconden boven haar persoonlijk record waarmee ze in 2014 wereldkampioene werd in Doha. ,,Het was echt een goede race. Ik ben er heel blij mee. Vier jaar geleden zwom ik mijn pr en eindelijk kom ik er weer in de buurt. Dit is gewoon superfijn.”

Voor Toussaint was de finale een primeur. In Peking werd deze nog gemist. ,,Het was een prima race, alleen ging ik net iets te hard van start. De 100 vrij moet ik nog iets vaker oefenen.”