Direct naar artikelinhoud
Nico Dijkshoorn.
Nico Dijkshoorn

Ik laat voor 4 mei mijn eigen T-shirts met opdruk maken: ‘Kom toch eens klaar, klootzak’

Ik begrijp dat er op 4 mei, tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam, speciale regels gelden. Je mag bijvoorbeeld niet met vijftig mensen tegelijk een T-shirt dragen met de quote ‘Free Palestine’.

Ik wil nog wat verder gaan: tot 2096 mag in Amsterdam helemaal niemand meer een T-shirt dragen met een tekst erop.

Iedere proleet met ‘Deze buik werd gemaakt door bier’ op zijn shirt wordt gedeporteerd naar een stad die opeens anders heet tijdens carnaval. T-shirt afpakken en ze met ontbloot bovenblijf naar de stadsgrens brengen. Uit de auto zetten en ze een kaartje geven met slecht één routebeschrijving: ‘bij Hoevelaken linksaf’.

Toen ik over het verbod las, werd de oude dienstweigeraar in mij wakker. Ik vroeg mij af: wat mag dan wel? Welke teksten mag je 4 mei wel op je T-shirt hebben? Ik stel voor om dat te testen. Het gaat tenslotte in de kern over vrijheid en dat sommigen daar tot de dood aan toe voor hebben gevochten.

Ik geef toe: deze actie is iets minder heroïsch dan sterven op de Grebbeberg, maar wel passend. Daarom zoek ik vrijwilligers die zaterdag met mijn – speciaal voor deze dag – gedrukte T-shirts proberen op de Dam te komen.

Ik wil vijf keer vijftig shirts laten maken. Een zwart shirt met daarop de tekst: ‘In Nederland wil ik niet sterven, en in de natte grond bederven’. Geschreven door een van de grootste Nederlandse dichters, J.J. Slauerhoff. Eens kijken hoe er op deze legendarische poëzie over zompige Nederlandse gezapigheid wordt gereageerd.

Op het tweede T-shirt ook een dichtregel. Dit keer van de vrijheidsstrijder Johnny van Doorn. Een rood shirt met de volgende tekst in zaadkleurige letters: ‘Kom toch eens klaar, klootzak.’ Benieuwd of daar de vrijheid in mag worden gevierd.

Op het derde T-shirt geen poëzie, maar een regel die ik een paar weken geleden vlak naast mij hoorde in Snackbar Rita. ‘Mag ik een oorlog zonder uitjes?’ Ik hoop dat het dragen van dit T-shirt uitmondt in een beweging. Dertigduizend mensen voor een willekeurig consulaat. Iemand die door het raam kijkt. ‘Wat willen ze?’ En dan het antwoord: ‘Oorlog zonder uitjes.’

Het vierde T-shirt moet zo verwarrend en confronterend mogelijk zijn. Ik denk aan de volgende tekst: ‘Zei de gek’, maar ‘Geschoren schaamte in Paviljoen 3’ is ook mooi, omdat het helemaal niets betekent. Bewakers zullen moeten gaan bellen met hun leidinggevende. ‘Nee, niet geschoren schapen. Schaamte!’

Op het vijfde experimentele 4 meishirt komt te staan: ‘Zij die vielen, wij die staan.’ Daarmee midden op de Dam gaan zitten. Kijken wat er gebeurt.

Nico Dijkshoorn schrijft wekelijks een column voor Het Parool.

Reageren? n.dijkshoorn@parool.nl.