Direct naar artikelinhoud
NieuwsGeweld Gaza

Geweld laait op rond Gaza: Israël bombardeert televisiestation

Het Israëlische leger heeft maandagavond het televisiestation van de Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook gebombardeerd. Het gebouw werd vernield, zo deelde het Israëlische leger mee. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen. 

Een explosie bij het gebouw van het televisiestation van de Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook.Beeld AFP
Een gebouw dat werd geraakt door een raket uit de Gazastrook in Ashkelon, Israël.Beeld REUTERS

Volgens de Israëlische krant Ha’aretz werden eerder maandag zeker tweehonderd raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Daardoor raakten zeven Israëliërs gewond. Volgens het Israëlische leger werden met raketafweer de meeste projectielen onderschept. Bij tegenacties van Israël kwamen volgens de hulporganisatie Rode Halvemaan zeker drie Palestijnen om. Het Israëlische leger zei luchtaanvallen op ‘terroristische doelen’ in Gaza te hebben uitgevoerd.

De militante Palestijnse beweging Hamas en het kleinere Islamitische Jihad hebben in een gezamenlijke verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanvallen van maandag vanuit Gaza opgeëist. Woordvoerder Daoud Shehab van Islamitische Jihad zei dat het een wraakactie was voor een operatie van Israëlische veiligheidsdiensten zondag in de Gazastrook. Daarbij kwamen zeven Palestijnen om. Aan de zijde van het Israëlische leger viel één dode. ‘De bezetter en zijn aanhangers moeten weten dat voor het leven van onze zonen een prijs moet worden betaald’, zei Shehab.

Het oplaaien van militair geweld betekent een tegenslag voor de pogingen van Egypte, Qatar en de Verenigde Naties om een langdurig bestand te bewerkstelligen tussen Israël en Hamas.

Zondag zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te hopen op een ‘regeling’ om een nieuw conflict te vermijden, zodat er ruimte ontstaat voor verbetering van de levensomstandigheden van de bewoners van de Gazastrook. De twee partijen vochten het afgelopen decennium drie oorlogen uit rond Gaza.

De overblijfselen van een gebouw na een raketaanval op Gaza-stad.Beeld REUTERS