Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Zelfs zijn oma wijst Damian B. (21) aan als schutter van Cor Pijnen, maar zelf heeft hij weinig te zeggen

Damian B. (21) was met medeverdachten in de Dominicaanse Republiek toen de Nederlandse crimineel Cor Pijnen daar begin 2022 werd beschoten. Zijn oma en anderen herkenden hem op camerabeelden en hij past in het signalement dat Pijnen gaf, maar wás hij de schutter?

Zijn oma, bij wie hij woonde, herkende Damian B. van de Dominicaanse camerabeelden als de man achterop de scooter.Beeld Sjoukje Bierma

Hij was op de vlucht nadat in Nederland levenslang tegen hem was geëist voor fataal onderwereldgeweld. Cor ‘de Paling’ Pijnen had zijn enkelband vernield en was weer eens weggeglipt, dit keer naar de Dominicaanse Republiek. Daar nam de passagier van een motorscooter hem in de middag van 4 januari 2022 onder vuur in toeristenoord Las Terrenas. Hij werd geraakt, verloor de macht over het stuur van zijn SUV en botste op een andere terreinwagen, waardoor zijn auto op de kant belandde.

Salvo in steegje

Pijnen wist toch uit de auto te klimmen en rende een steegje in, waar de schutter hem te voet achtervolgde en nogmaals een salvo loste. Hij werd uiteindelijk veertien keer geraakt, onder meer in zijn rug, borst en handen. Hij beschreef ‘een blanke, heel jonge, magere’ schutter ‘met een gouden tand’ – zoals ook Damian B. er twee heeft, op beide hoeken van zijn bovengebit.

Nog altijd heeft Pijnen last van complicaties. Tintelingen over zijn lichaam, matig geheelde wonden, metaaldeeltjes in zijn longen. In de Nederlandse cel waar hij na zijn arrestatie in het Dominicaanse ziekenhuis en zijn uitlevering onder extra bewaking verblijft, heeft hij flashbacks en is hij depressief. Hij vreest hij alsnog te worden vermoord. Voor al die schade wil hij een vergoeding van 105.651,90 euro.

De Zwolse rechtbank buigt zich deze weken over de vraag of de vijf verdachten betrokken waren bij het moordplan, en zo ja, in welke rol. Dinsdag zat de veronderstelde schutter Damian B. als enige verdachte voor de rechters.

Te zwijgen, vooral, of bijna fluisterend te herhalen dat hij ‘er niets mee te maken heeft.’

Gouden tanden

Een als betrouwbaar gekenschetste tipgever meldde de recherche dat ‘Damian uit Lelystad’ de schutter was. Zijn oma, bij wie hij woonde, herkende B. van de Dominicaanse camerabeelden als de man achterop de scooter. Ze vertelde over zijn gouden tanden, niet wetend dat Pijnen die al belangrijk had gemaakt. Ze herkende zijn Rotterdamse medeverdachte Isah B. (22) als de bestuurder van de scooter.

Diens toenmalige vriendin legde ook buitengewoon belastende verklaringen af. Over ‘een klus’ die haar vriend met Damian B. en een ander moest doen in de Dominicaanse Republiek; over berichten van haar vriend dat hij eigenlijk zou schieten, maar het aan Damian B. had overgelaten omdat die ‘het ook een keer wilde doen’. Zijn medeverdachten waren boos, omdat B. Pijnen niet had gedood. Daarom moest hij volgens haar langer in de Dominicaanse Republiek blijven.

Er is volop berichtenverkeer waarin de verdachten het over de reis naar de Dominicaanse Republiek en ‘het klaren’ van een doelwit lijken te hebben, en dat hun rivaal ‘door zijn vieze kankerkop’ had moeten worden geschoten.

Verjaardagscadeau

Zelf heeft B. gezegd dat hij en Isah geen ‘soldaten’ waren, maar dat hij zijn vriend bij wijze van verjaardagscadeau op een vakantie trakteerde. De rechters begrijpen maar niet waarom de twee dan helemaal niets hebben gedaan dat toeristen zoal doen, en waarom ze apart terugkeerden.

Zowel de rechters als de aanklagers drukten Damian B. herhaaldelijk op het hart dat het dossier om verklaringen schreeuwt en dat hem een forse straf boven het hoofd hangt, maar hij volhardde in zijn stilzwijgen en fluisteren dat hij weinig wil zeggen.

Of hij bang is voor de opdrachtgevers zegt hij ook niet. Justitie zoekt die in kringen rond Ridouan Taghi en diens veronderstelde moordmakelaars Jaouad F., Krystian M. en Jordi van der S. (24), van wie alleen die laatste nu voor het aansturen van de moordaanslag terechtstaat.

Damian B. liep op zijn vijftiende van huis weg, woonde bij een vriend, in een pleeggezin, in een crisisgroep en bij zijn oma. Hij voorzag volgens die oma in zijn levensonderhoud door naast zijn bijstandsuitkering in drugs te handelen. Hij lijdt aan ADD en heeft in de woorden van een rechter ‘niet de hersenen om naar de universiteit te gaan, wat natuurlijk ook niet hoeft’ – hetgeen hij met een flauw lachje erkende.

Kind na arrestatie geboren

Toen hij al vast zat beviel zijn vriendin van hun kind. Ooit wil hij werk zoeken en voor zowel zijn kind, als voor het andere kind van zijn vriendin zorgen. Maandag houden de officieren van justitie hun requisitoir, met de strafeisen tot besluit. Daarna volgen de pleidooien van de advocaten.

De uitspraak is voorzien op 16 juli.

Over de auteur: Paul Vugts werkt sinds 1997 voor Het Parool, met name als misdaadverslaggever. Hij schrijft boeken en maakt met Corrie Gerritsma en Wouter Laumans elke twee weken de Parool Misdaadpodcast.