Direct naar artikelinhoud
SatireDe Speld

De Speld: Terugblikken met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman en vooruitkijken naar een nieuw seizoen van Brexit

Met het overzicht van 10 jaar De Speld, eind vorig jaar in de Volkskrant, werd een traditie geboren. Daarom nu weer een overzicht, van één jaar weliswaar, maar 2018 was dan ook een jaar.

Mohammed Bin Salman: ‘Je maakt als leider van een schurkenstaat echt de gekste dingen mee.’Beeld ANP

Mohammed Bin Salman blikt terug op 2018

Mohammed Bin Salman is tien minuten te laat. Haast lijkt hij echter niet te hebben. Nonchalant maakt hij een berichtje af, zonder de serveerster aan te kijken bestelt hij een latte. Net als de irritatie bij ons toeslaat, legt hij zijn telefoon weg en schenkt hij ons een gulle lach. ‘Kroonprinszaken’, zegt hij met een verontschuldigend gebaar. Zijn charme maakt het onmogelijk om boos te blijven.

Mohammed, hoe zou jij het afgelopen jaar omschrijven?
Als kafkaësk. Toen ik de macht greep in het Saoedische koningshuis had ik niet kunnen bedenken in wat voor bizarre situaties ik terecht zou komen. De oorlog in Jemen, de moord op Khashoggi. Je maakt als leider van een schurkenstaat echt de gekste dingen mee. Maar dat maakt het ook wel weer leuk. Het is in ieder geval nooit saai, haha.

Wat heb je geleerd van 2018?
Dat de diplomatieke onschendbaarheid in gevaar is. Het is voor diplomaten essentieel om binnen ambassades en consulaten in volledige vrijheid te kunnen handelen in het belang van hun staat. Tegenwoordig is dat echter geen vanzelfsprekendheid meer. Ik maak me daar oprecht zorgen over.

Wat was jouw hoogtepunt van 2018?
De winst van Israël bij het Eurovisie Songfestival. Heerlijk nummer, goede act, alles klopte.

Wat is jouw wens voor 2019?
De ondergang van Iran en Turkije, maar dat zegt waarschijnlijk iedereen. Ehm, wereldvrede?

Mensen die zijn vergeten in 2018

Mensen die zijn vergeten in 2018

Joël Veltman - Nederlands voetballer - 26 jaar oud
Tim Kaine - Amerikaanse politicus - 60 jaar oud
Twan Huys - Nederlands glamourjournalist - 54 jaar oud
Prem Radhakishun - Nederlands talkshowgast - 56 jaar oud
Jack Spijkerman (10 jaar op rij, hulde!) - Nederlands presentator - 70 jaar oud
Ko - Broer van - 53 jaar oud
Ronald Plasterk - Nederlands bioloog en politicus - 61 jaar oud
Trijntje Oosterhuis - Nederlands zangeres - 45 jaar oud
Stroopwafelpiet - Spaanse kindervriend - 4 jaar oud

D66 over referendum-draai: ‘Mensen bij nader inzien tyfusdom’

D66-minister Kasja Ollongren.Beeld ANP

D66 heeft eindelijk een duidelijke verklaring gegeven voor de verandering van het standpunt over het referendum. Volgens de partij zijn mensen bij nader inzien ‘tyfusdom’.

De afgelopen weken kreeg D66 veel kritiek op de draai, omdat de partij sinds de oprichting juist een hartstochtelijk pleitbezorger was van referenda. D66-minister Kajsa Ollongren noemt dat ‘voortschrijdend inzicht’: ‘Hans van Mierlo was een idealist. Hij zag het goede in mensen, maar daardoor was hij niet in staat om te zien dat verreweg de meeste mensen te dom zijn om te poepen. Maar echt. Niet lageropgeleid of minder intelligent of streetwise. Nee, ronduit debiel. Wij zien dat wel in.’

Volgens fractievoorzitter Rob Jetten baseert D66 zich op de eigen antennes in de samenleving: ‘Wij zijn afgelopen jaren op veel plekken geweest. Nieuwegein, Purmerend, Franeker, Dronten, Rotterdam. Overal waar we kwamen was iedereen niet normaal achterlijk. Vroeger dachten we: ook die mensen tellen mee. Maar nee, integendeel.’

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven is woordvoerder in de kwestie. Zij staat volledig achter het nieuwe standpunt: ‘Wij hebben in onze fractie bijvoorbeeld Sjoerd Sjoerdsma zitten. Die ezel zou bij zo’n referendum dus óók mogen stemmen. Toen ik me dat realiseerde, wist ik genoeg. Afschaffen die hap.’

Britse comedyserie Brexit krijgt nieuw seizoen!

Theresa May in Brexit.

Goed nieuws voor fans van de Britse comedyserie Brexit: de populaire televisieshow krijgt een derde seizoen! We kunnen ons weer verheugen op 12 afleveringen vol bizarre dialogen, gekke wendingen en ongelooflijk geklungel.

Voor wie het nog niet kent: Brexit is een absurdistische sketchshow, geheel in de traditie van eerdere Britse series als Monty Python en Keeping up Appearances. De serie speelt zich af in in een wereld waarin de Engelsen anno 2018 in de waan leven dat ze een wereldrijk zijn. Het lijkt een subtiele uitvergroting van de realiteit, maar heeft gigantische gevolgen voor de politieke stabiliteit van het land. De grootheidswaanzin van de hoofdrolspelers doet soms pijn aan je ogen, maar doet je ook over de grond rollen van het lachen.

Hoofdpersoon is de stijve Britse premier Theresa May. Zij moet Engeland door een politieke crisis leiden terwijl zij wordt omringd door politieke vijanden. Dit leidt tot hilarische situaties. Zo zagen we in eerdere seizoenen dat de Britten begonnen aan onderhandelingen zonder het van tevoren eens te worden over een strategie. De aflevering waarin de Europese Unie aan de Britse delegatie vraagt wat ze precies willen, waarna alle Britten tegelijk iets anders roepen, is absoluut een van de hoogtepunten van de Britse televisie.

Helaas namen we in de laatste aflevering van het vorige seizoen afscheid van de Brexit-minister en knorrepot David Davis en de verwarde minister Boris Johnson (heeft het uiterlijk van een zwerver, maar is afkomstig uit de elite). Maar we kunnen de scenarioschrijvers erop vertrouwen dat het nieuwe seizoen weer vol zit met malafide, kleinzerige en anachronistische personages.

Rutte schaft inkomstenbelasting af omdat burgers anders Nederland verlaten

Rutte heeft vandaag een plan gepresenteerd om de inkomstenbelasting af te schaffen. De afschaffing is volgens het kabinet nodig om te voorkomen dat burgers hun activiteiten naar andere landen verplaatsen.

‘Het is geen populaire maatregel en zelfs een beetje bizar, maar we hebben geen keuze’, stelt premier Rutte. ‘Ik zit er ook niet op te wachten een cadeau te geven aan onze werkende burgers, maar met ons huidige progressieve belastingstelsel zijn we mensen als de familie Beuker binnen no-time kwijt aan een land als Engeland. Dat moeten we niet willen.’

Het is nog niet duidelijk waar het geld vandaan gehaald moet worden om het gat van 55 miljard op te vullen. Vanuit bedrijven als Unilever en Shell is al protest aangekondigd tegen het voorstel, uit angst dat de kosten op hun bord terecht zullen komen. ‘Als mensen als Hans Beuker willen verhuizen naar een chaotisch prutstaatje moeten ze dat maar doen, maar wij hebben geen zin om weer een hogere omzetbelasting te moeten neertellen om hun egoïstische leventjes te financieren’, aldus de woordvoerder van Shell.

Bushokje en hooligans slaags met elkaar

Geweld van beide zijden veroordeeld

In Eindhoven is een ontmoeting tussen een bushokje en een meute hooligans uitgelopen op geweld. Bij de ongeregeldheden sneuvelden een aantal ruiten.

Op het moment dat het bushokje en de hooligans elkaar tegen het lijf liepen, ging het vrijwel meteen mis. Het bushokje had van het bestemmingsplan weliswaar toestemming om op een aangewezen plek langs de weg te staan, maar het stond daar met zijn abri behoorlijk te provoceren, volgens ooggetuigen. De mobiele eenheid heeft de kemphanen uit elkaar gehaald en meerdere arrestaties verricht.

De politiek heeft het geweld veroordeeld. ‘Of het nou gaat om een meute dronken hooligans of een immobiele constructie van metaal en gecoat glas, we moeten gewoon een beetje normaal doen’, aldus premier Rutte. ‘Er zijn kinderen die hier met een bus naar school gaan.’

Buurt schrikt van knal, e-bike van Riet (72) gaat door geluidsbarrière

Buurt schrikt van een luide knal, afkomstig van de e-bike van Riet.Beeld Shutterstock

De Vogelenbuurt in Groesbeek werd vanochtend opgeschrikt door een luide knal. Buurtbewoners haalden opgelucht adem toen ze erachter kwamen dat de knal afkomstig was van de e-bike van Riet.

‘De ramen trilden, ik zat rechtovereind op de bank’, vertelt buurvrouw José. ‘En toen zag ik Riet langsrijden. Ze zwaaide nog vriendelijk en riep wat naar me, maar dat kon ik later pas verstaan.’

De 72-jarige Riet zelf stelt dat het niet haar bedoeling was om zo’n luide knal te veroorzaken. ‘Het is heerlijk fietsen hoor, zo’n e-bike, maar ik moet er nog wel een beetje aan wennen. Het motortje geeft wat kracht bij iedere keer dat je trapt, maar dan ga je zonder dat je het doorhebt opeens 1.200 kilometer per uur.’

The Dutch Dream: van krantenjongen tot een baan in het middensegment

The Dutch Dream: van krantenjongen tot een baan in het middensegment. Met goede secundaire arbeidsvoorwaarden, twintig vakantiedagen en om de zoveel jaar een nieuwe bureaustoel die je op zoveel verschillende manieren kunt verstellen. Met collega’s met wie je door de week praat over hoeveel je werk haat, en met wie je vrijdagmiddag, als het eenmaal weekend is, kunt praten over hoe erg je je werk haat.

The Dutch Dream: van een armoedig studentenkamertje van 8 vierkante meter naar een koophuis uit de jaren ‘30 dat niet kleiner is dan de huizen eromheen. In een buitenwijk, waar auto’s stapvoets rijden en waar zeker geen treinlijn is waarover ’s nachts goederentreinen denderen zodat je niet kunt slapen. Met een tuin op het zuiden, hoge houten plinten en één à twee binnendeuren van glas in lood. Met een nieuwe keuken. Om de twee jaar een nieuwe keuken. Of een nieuwe badkamer. Ook goed.

Met een partner die ook een baan heeft in het middensegment met bijna even goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zodat je samen lang op vakantie kunt. Er even tussenuit. Zo aan toe. Jij dan? Genieten. Echt wel. Praag, Boedapest, Parijs, Mayrhofen, Thailand, Melbourne, vliegen naar Los Angeles en dan vanuit daar met de auto naar San Fransisco, dan naar Las Vegas en weer terug. Oh hebben jullie dat weleens gedaan? Hoe was het? Nog veel beroemdheden gezien haha. Nee grapje.

Met twee kinderen die niet per se uitblinken in sport, maar ook niet door de ondergrens zakken. Die nooit Ajax 1 zullen halen, maar gelukkig ook niet op korfbal willen ofzo. Gewoon degelijk. Havo/vwo advies. Kinderen die uitgroeien tot pubers die zeggen dat ze zijn overgegaan zonder dat ze daar echt moeite voor hebben gedaan. Pubers die op hun 15de drank proberen te kopen bij de meest verpauperde buurtsupermarkt en die het op hun 18de triest vinden dat er pubers zijn van 15 die drank proberen te kopen bij de meest verpauperde buurtsupermarkt. Pubers die ervoor kiezen om sociale wetenschappen te gaan studeren, dan toch iets anders, en dan weer iets anders. Net zolang tot ze ineens een baan hebben.

The Dutch Dream is elke vrijdag patatdag.

Bouwvakkers agile aan het scrummen

Bouwvakkers die sinds enige tijd agile werken: ‘We kennen geen dichtgetimmerde organisatiestructuur meer.’Beeld Colourbox

De bouwvakkers van Van Gelderen BV werken sinds enige tijd agile en ze zweren erbij. Door het toepassen van scrum is het bedrijf wendbaar geworden: ‘We kennen geen dichtgetimmerde organisatiestructuur meer.’

‘Vroeger zag ik er enorm tegenop om een huis te bouwen, maar sinds we scrummend werken niet meer’, zegt bouwvakker Ferry. ‘Nu werken we in sprints met kleine zelfsturende teams om binnen twee weken bijvoorbeeld een muurtje te bouwen. Dat is een haalbaar doel en daardoor beperken we de risico’s. Door dit framework werken we nu voortdurend met een realistische planning. De winst? Transparantie.’

Ferry’s collega Michael sluit zich daarbij aan. ‘Dankzij de agile mindset van ons bedrijf blijft het eindresultaat open, in tegenstelling tot de bouwbedrijven die nog op de traditionele manier werken. Door iedere twee weken weer opnieuw het doel voor de volgende twee weken te bepalen, kan een project leiden tot een huis, een wolkenkrabber maar bijvoorbeeld ook een molen. Dat weet niemand van tevoren. Klanten stellen dat anno 2018 enorm op prijs, verwachten we.’

Michael haalt een klein boekje uit zijn kontzak: ‘Hierin staan de 12 principes van agile.’ Hij leest voor: ‘Eenvoud, de kunst van het maximaliseren van het werk dat niet gedaan wordt, is essentieel.’ De bouwvakker laat een stilte vallen. ‘Het geeft me kracht om dit altijd bij me te hebben.’

Directeur Niek van Gelderen is tevreden over de cultuuromslag: ‘Wij werkten tot voor kort lean, maar dat sloeg nergens op. Maximale toegevoegde waarde voor de klant, m’n reet. We elimineerden wel verspilling, maar de processen en hulpmiddelen stonden nog altijd boven mensen en hun onderlinge interactie. Dan kun je natuurlijk nog geen konijnenhok bouwen.’