Luister naar

Godsdienstvrijheid voor iedereen - daar moeten we naar blijven streven

Nieuws
Dit is een iets bewerkte tekst van een toespraak vandaag tijdens een internationale ministersconferentie in Washington over het bevorderen van godsdienstvrijheid.
Stef Blok
donderdag 18 juli 2019 om 03:00
Minister Stef Blok bij de grote moskee in Agadez, in Niger, tijdens een bezoek aan Afrika vorig jaar.
Minister Stef Blok bij de grote moskee in Agadez, in Niger, tijdens een bezoek aan Afrika vorig jaar. anp / Koen van Weel

Soms lijkt het wel of de wereld steeds intoleranter wordt, of het nu jegens religieuze minderheden is – en mensen die geen specifiek geloof aanhangen – of jegens lhbti’­ers.

Laat me beginnen met te stellen dat mensenrechten voor iedereen gelden. Wereldwijd. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en onvervreemdbaar.

Als we religieuze tolerantie en vrijheid willen bevorderen, wat moeten we dan precies aanmoedigen?

Het verwezenlijken van een samenleving waarin iedereen zijn of haar recht op vrijheid van religie of overtuiging kan genieten, vraagt om doorzettingsvermogen en forse inspanningen van ons allemaal. Niet alleen van de overheid, maar van de maatschappij als geheel – ervaringen in vele landen, waaronder Nederland, tonen dat aan. Een klimaat van religieuze tolerantie komt niet uit de lucht vallen.

ons polderlandschap

Ik ben er trots op een land te vertegenwoordigen waar tolerantie jegens andersdenkenden de norm is. Waar een scheiding is tussen kerk en staat. Waar mensen vrij zijn om hun godsdienst of overtuiging op hun manier te belijden – of om dat juist niet te doen. Waar we de banden koesteren die gesmeed zijn door ons polderlandschap, en ondanks onze verschillen samenwerken en elkanders rechten respecteren.

Vrijheid van religie of overtuiging is een van de belangrijke elementen van ons overkoepelend mensenrechtenbeleid. Dat recht kan niet worden verwezenlijkt zonder andere rechten te eerbiedigen, zoals de vrijheid van meningsuiting, gelijke rechten voor vrouwen en gelijke rechten voor lhbti’ers. Daardoor kan iedereen aan de samenleving deelnemen, ongeacht zijn of haar religie, overtuiging, politieke opvattingen, ras, geslacht, seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

speciaal gezant

We hebben in Nederland best practices die we met andere landen willen delen, en kunnen van anderen leren. We willen ook ons beleid versterken. Daarom hebben we hievoor onlangs meer financiële middelen beschikbaar gesteld. En daarom hebben we onlangs een Speciaal Gezant voor vrijheid van religie en levensovertuiging aangesteld. Hij is hier vandaag aanwezig: Jos Douma. Hij zal de komende jaren namens Nederland onze gesprekspartner zijn voor deze onderwerpen.

Ons doel is niet alleen te kijken hoe we religieuze intolerantie kunnen bestrijden. We willen vooral ook weten hoe we religieuze tolerantie kunnen bevorderen. Dat vereist moed, communicatie en een eerlijke uitwisseling. En geduld: wederzijds begrip ontstaat in kleine stappen. Soms komen we niet tot overeenstemming. En dan moeten we het er maar over eens zijn dat we het niet eens zijn.

Soms lopen de gemoederen hoog op. Onze overtuigingen vormen immers de kern van ons mens-zijn. Precies daarom hebben we duidelijke ‘verkeersregels’ nodig. Goede afspraken over de basisregels. Respect voor belangrijke beginselen als geweldloosheid, gelijke behandeling en wederzijds respect. Die beginselen zijn vastgelegd in internationale verdragen en documenten als de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In artikel 18 staat: ‘Eenieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door de praktische toepassing, door eredienst en de inachtneming van de geboden en voorschriften.’

Deze woorden gelden vandaag nog evenzeer als in 1948 toen de Verklaring werd aangenomen – door ons allen. Ze drukken een universeel beginsel uit. Een hoop die we allen nog steeds delen, maar die helaas nog geen werkelijkheid is geworden voor ‘alle mannen en vrouwen, overal ter wereld’ (Eleanor Roosevelt).

naar blijven streven

Maar daar moeten we wel naar blijven streven. Voor de hele mensheid. Of het nu christenen en jezidi’s betreft in Irak en Syrië. Tibetaanse boeddhisten in China. Moslims in Myanmar. Bahá’í in Iran. Of niet-gelovigen waar ook ter wereld. Het recht dat in artikel 18 is vastgelegd geldt voor iedereen, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur, ras of religieuze overtuiging. Dit artikel is en blijft het fundament onder al onze gesprekken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.