Luister naar

Accountant oordeelt anders dan inspectie: financiën Haga Lyceum in orde

Nieuws
Met de financiën van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is niets mis. Dit meldt de onafhankelijke accountant in het jaarverslag van de omstreden school over 2018. Het oordeel staat haaks op -recente bevindingen van de Onderwijsinspectie, die spreekt van financieel wanbeheer.
redactie VK
donderdag 18 juli 2019 om 11:37

Amsterdam

‘Wij hebben kennisgenomen van het rapport van de inspectie en hebben geen materiële onrechtmatigheden vastgesteld over 2018’, schrijft registeraccountant Charles Rabe in de controleverklaring onder het jaarverslag, dat sinds deze week is te lezen op de website van de islamitische school.

Rabe beoordeelt de financiële continuïteit van de school als voldoende. Hij spreekt zich niet uit over mogelijke gevolgen van de publieke en politieke discussie voor de toekomst van het Haga Lyceum, dat in opspraak raakte omdat er sprake zou zijn van antidemocratisch onderwijs en salafistische invloeden. Rabe was niet bereikbaar voor een toelichting.

De goedkeuring van de accountant is opmerkelijk. De inspectie concludeerde onlangs dat sprake is van ‘zelfverrijking’ en ‘financieel wanbeheer’. De vermeende financiële malversaties speelden vorige week een belangrijke rol bij de beslissing van onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) om het bestuur van de school te gebieden op te stappen. Slob noemde die maatregel ‘hoogst uitzonderlijk’.

De Onderwijsinspectie noteerde in haar kritische rapport onder meer dat directeur-bestuurder Soner Atasoy meer verdient dan is toegestaan volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT). Het administratiekantoor zou een ‘buitensporig tarief’ in rekening hebben gebracht. Ook zou de school een serie onrechtmatige uitgaven hebben gedaan, zoals de aanleg van een voetbalkooi op het schoolplein en leerlingenvervoer van en naar de gymzaal.

Tijdens de rechtszaak die het Haga Lyceum in juni voerde om publicatie van het rapport te voorkomen, stelde de school al dat de registeraccountant de bevindingen van de inspectie bestrijdt. ‘En deze accountant, die de jaarverslagen van meer dan honderd scholen controleert, zal echt zijn reputatie niet te grabbel gooien voor één school’, zei de advocaat van het Haga Lyceum in de rechtszaal. De landsadvocaat stelde namens de inspectie dat ook een registeraccountant ernaast kan zitten.

Dat de WNT-norm is overschreden is juist, zo meldt het jaarverslag van de accountant. Atasoy heeft als bestuurder van een beginnende school recht op een brutosalaris van maximaal 122.000 euro per jaar. Doordat hij veel overuren declareerde, zat hij daar in 2018 ruim 14.000 euro boven. Die fout kwam echter al in 2018 aan het licht, waarna begin dit jaar een betalingsregeling werd getroffen. In juni besloot Atasoy het nog uitstaande bedrag in zijn geheel terug te betalen. Daarmee is wat de accountant betreft de kous af.

schooluitgaven

Andere schooluitgaven waar de inspectie over viel beoordeelt Rabe als ‘niet onrechtmatig’. Daardoor hoeft de school in zijn ogen geen geld aan de overheid terug te betalen. Mede daardoor beoordeelt de accountant de algehele financiële situatie van het Haga als gezond. De school maakte in 2018 een nettowinst van circa 20.000 euro.

Naast de financiën had de inspectie ook op andere punten scherpe kritiek op het bestuur van het Haga Lyceum. Zo moet het burgerschapsonderwijs beter en moet de school afstand nemen van omstreden personen. Ook kreeg de directeur-bestuurder het verwijt dat hij met zijn weinig diplomatieke houding de samenwerking met onder andere de gemeente ernstig bemoeilijkt. Over die punten oordeelt de accountant verder niet.

Het schoolbestuur heeft aangekondigd dat het niet van plan is op te stappen. Het wil zowel de uitspraak over het inspectierapport als de aanwijzing van de minister juridisch aanvechten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.