Direct naar artikelinhoud

GGD-artsen: Griepprik is essentieel voor kwetsbaren en zorgverleners

Huisarts Joost Zaat betoogt dat de griepvaccinatie niet voldoende bewezen is en vooral een financieel voordeel voor huisartsen oplevert (Wetenschap, 16 oktober). Wij, als team Infectieziekten van een grote GGD-regio, vinden dat er goede redenen zijn om griepvaccinatie aan risicogroepen én zorgverleners te stimuleren.

Griepprik is essentieel voor kwetsbaren en zorgverleners.Beeld Foto: Marcel van den Bergh

Deze zomer hebben wij de berichtgeving van de Wereldgezondheids organisatie over de griepepidemie op het zuidelijk halfrond (hun winter) nauwlettend gevolgd. In Australië en Nieuw-Zeeland zijn veel zieken, veel ziekenhuisopnames en overbelaste spoedeisende hulpen als gevolg van griep. Doordat de jaarlijkse griepgolf eerst het zuidelijk halfrond aandoet, weten we nu al dat de samenstelling van het griepvaccin overeenkomt met de griepvirussen die gaan komen op het noordelijk halfrond.

Wij hebben alle huisartsen en verpleeginstellingen in onze regio hiervan op de hoogte gebracht en gevraagd de griepvaccinatie voor hun patiënten serieus te nemen wegens de te verwachten ernst van de epidemie komende winter.

Influenzavirussen veroorzaken griepklachten en kunnen daarnaast ernstige complicaties zoals longontsteking, acute oorontsteking, hartspierontsteking, spierontsteking en hersenvliesontsteking veroorzaken. Deze complicaties leiden tot ziekenhuisopname en soms tot blijvend verlies van kwaliteit van leven of overlijden. Vooral voor kwetsbaren is dit een risico.

De Gezondheidsraad adviseert daarom een jaarlijkse influenzavaccinatie voor deze doelgroep. Al is er soms geen volledige overeenkomst van de vaccinstammen met de circulerende influenzavirusstammen, de baten van vaccinatie zijn nog altijd hoger dan de lasten van influenza.

Influenzavaccinatie is niet alleen bedoeld voor kwetsbaren, maar ook voor zorgverleners. Dit noemt Joost Zaat helaas niet. Bij personen met verminderde afweer vanwege hoge leeftijd of chronische ziekte voorkomt het vaccin in maximaal de helft van de gevallen influenza. Door het vaccineren van de zorgverleners rond die mensen wordt de kans op besmetting sterk verminderd. Als minstens de helft van de zorgverleners in een instelling zich laat vaccineren, neemt de kans op een uitbraak in die in- stelling sterk af ('kuddebescherming').

Door het vaccineren van de zorgverleners rond die mensen wordt de kans op besmetting sterk verminderd

Volgens Joost Zaat wordt de diagno-se influenza zelden gesteld. Maar in het griepseizoen 2016-2017 heeft ons team in totaal 24 door het laboratorium bewezen influenza-uitbraken in verpleeginstellingen begeleid. Influenza is dus nog steeds een belangrijk probleem in zorginstellingen en we moeten alles doen om uitbraken te voorkomen, waaronder het vaccineren van risicogroepen en medewerkers.

Vaccinatie tegen influenza blijft belangrijk om de kans op influenza tot een minimum te beperken. Als huisartsen daarvan de zin niet zouden inzien en slechts voor de financiële prikkel de influenzavaccinaties geven, dan staan wij als infectieziektebestrijders van de GGD'en te popelen om deze vaccinaties over te nemen, om meer publieksvoorlichting te geven over het nut van vaccinatie en om zorginstellingen te helpen een hoge vaccinatiegraad te bereiken onder hun bewoners en medewerkers. Deal?

 Sophie Niemansburg en Marie-Christine Trompenaars zijn artsen Infectieziektebestrijding. Namens team Infectieziekten GGD Rotterdam- Rijnmond en GGD Zuid-Holland Zuid.