Direct naar artikelinhoud

'Alleen al in Nederland 7.500 extra doden tijdens de griepepidemie, vind ik heel veel'

De ingezonden brieven van donderdag 19 oktober.

Een meisje wordt ingeëntBeeld anp

De tv-dokter

Joost Zaat noemt in zijn column van 16 oktober echte influenza een nare ziekte. Je kunt er met veel pech aan doodgaan. De vaccinatie heeft nauwelijks bijwerkingen, maar werkt helaas niet altijd. Tot zover zijn we het eens.

Zaat haalt mij aan als 'een tv-dokter', die zei dat er 7.500 mensen extra tijdens de afgelopen griepperiode waren overleden (Wetenschap, 16 oktober). Dat zeg ík niet, maar dat heeft het CBS gemeten. Dat patroon van oversterfte komt niet elke griepperiode voor; het hangt sterk af van het heersende griepvirus. Echter, het komt vaak genoeg voor om het te kunnen onderscheiden van andere mogelijke winteroorzaken als bijvoorbeeld koude.

En wat ook opvallend is: de oversterfte wordt niet gevolgd door een periode met 'ondersterfte', hetgeen je zou verwachten als het slechts 'het allerlaatste zetje' zou zijn. Nee: die mensen stonden niet allemaal op de nominatie om te sterven.

Alleen al in Nederland 7.500 extra doden tijdens de griepepidemie, vind ik heel veel. Ter vergelijking: bij de Ebola-epidemie overleden er 20 duizend mensen in heel Afrika. Terecht maakte de wereld zich grote zorgen. Waarom kijken wij lijdzaam toe als er in Nederland zoveel ouderen meer overlijden?

Het is één van de twee: of we gaan echt uitzoeken waaraan al die ouderen sterven. Of we gaan proberen om de dalende vaccinatiegraad voor griep op te krikken. Ook een effectiviteit van maar 20 procent in jaren met een slechte match tussen virus en vaccin, betekent nog altijd 1.500 minder sterfgevallen.

Ted van Essen, Amersfoort, huisarts en tv-dokter Tijd voor MAX

Waarom kijken wij lijdzaam toe als er in Nederland zoveel ouderen meer overlijden?
Ted van Essen, Amersfoort, huisarts en tv-dokter Tijd voor MAX

Geweldsinstructie

Het moet voor mr. L. Zegveld, met haar pleidooi om toe te geven dat de treinkapers bij De Punt wederrechtelijk werden uitgeschakeld (Ten eerste, 17 oktober), niet moeilijk zijn om ons nu eens precies uit te leggen met welke geweldsinstructie de Molukkers in de jaren zeventig met hun machinepistolen losgingen op onschuldige en ongewapende burgers en nota bene schoolkinderen.

Kom ik eindelijk te weten of de lafaard die vanuit het provinciehuis in Assen drie kogelgaten in mijn auto schoot, bezig was om mijn auto of mij te liquideren.

Ik word intussen heel erg moe van mr. Zegveld die net als haar Molukse cliënten maar niet lijkt/wenst te beseffen wat de impact van de Ambonese terreuracties was en nog steeds is en dat in alle gijzelingsgevallen Molukkers voor eigen risico initiatiefnemer waren.

J. Uri, Assen

Ik word heel erg moe van mr. Zegveld die maar niet lijkt/wenst te beseffen wat de impact van de Ambonese terreuracties was
J. Uri, Assen