Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Alarm om mazelenuitbraak: OMT wil extra vaccins en broertjes en zusjes van patiënten weren van opvang

Het RIVM en de GGD’s bereiden zich voor op een mazelenuitbraak. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om meer BMR-vaccins in te slaan, het inhalen van prikken makkelijker te maken en broertjes en zusjes van mazelenpatiënten van kinderdagverblijven te weren.

Alarm om mazelenuitbraak: OMT wil extra vaccins en broertjes en zusjes van patiënten weren van opvang
Beeld ANP

Dat maakte het RIVM dinsdag bekend. De afgelopen weken kwamen 64 meldingen van mazelen binnen, de meeste in de regio Eindhoven. Daar zijn twee clusters van besmettingen; één door import vanuit het buitenland, een ander door onbekende oorzaak. De verspreiding van het virus verliep via scholen en familiecontacten.

Hoewel het aantal besmettingen tot nu toe beperkt blijft, maken het RIVM en de GGD’s zich op voor een grotere uitbraak, temeer omdat de mazelen ook in andere Europese landen rondgaan. In Oostenrijk, Frankrijk en Roemenië hebben zich al grotere uitbraken voorgedaan. Bovendien is de vaccinatiegraad met gemiddeld 89 procent relatief laag en zijn dus meer kinderen bevattelijk voor het virus.

Vanwege dat risico kwam het OMT voor mazelen op 28 maart bijeen. “Het aantal vatbare kinderen in reformatorische gezinnen maakt een nieuwe uitbraak mogelijk,” constateert Tjalling Leenstra, hoofd landelijke coördinatie infectieziektebestrijding van het RIVM.

Ongevaccineerde kinderen

Elke tien tot vijftien jaar telt de Biblebelt zoveel nieuwe, ongevaccineerde kinderen dat een mazelenuitbraak te verwachten is. Volgens het OMT kan het nog wel enkele jaren duren voordat het zover is, omdat het virus zich vooral via reformatorische middelbare scholen verspreidt. Leenstra: “Op dit moment zijn vooral jongere kinderen vatbaar.”

Omdat er ook buiten de Biblebelt meer ongevaccineerde kinderen zijn, adviseert het OMT wel om het makkelijker te maken om de BMR-prik (bof, mazelen, rode hond) te halen. Ook moeten er genoeg vaccinaties op voorraad zijn om kinderen eventueel eerder in te enten.

In gezinnen waar al mazelen heerst, moeten kinderen van de opvang worden geweerd totdat de incubatietijd (meestal zo’n twee weken) voorbij is, adviseert het OMT. Bovendien moeten kinderdagverblijven de groepen scheiden.

Vervroegde vaccinatie

Bij een grote uitbraak kan de minister besluiten kinderen eerder te vaccineren, maar zover is het nu nog niet. Nu krijgen kinderen van 14 maanden een eerste prik. Bij 6 maanden is de bescherming 76 procent, een stuk lager dan de 95 procent met 14 maanden.

Op een kinderdagverblijf in de regio Eindhoven is zo’n vervroegde vaccinatie aangeboden, omdat daar in meerdere groepen mazelen heerste. Een tiental kinderen zou daar gebruik van hebben gemaakt.

Vanaf 2025 krijgen kinderen hun tweede BMR-vaccinatie eerder. Nu krijgen 9-jarigen die, maar dit verandert naar 3 jaar. Volgend jaar kunnen kinderen geboren vanaf 2016 een uitnodiging verwachten om die vaccinatie te halen.