Direct naar artikelinhoud
Net open

Op Amsterdam Centraal Station is de Starbuckskoffie ingeruild voor kwaliteitsbonen van Lot61

Lot61 in het DoubleTree by Hilton-hotel.Beeld Koosje Koolbergen

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: koffiefenomeen Lot61 is er nu ook in het groot, in de Oosterdoksstraat.

Koffieliefhebbers die weleens in het kleine café van Lot61 op de Kinkerstraat zijn geweest, zouden zich verbazen over de tweede net geopende locatie naast het Centraal Station.

In tegenstelling tot het kleine knusse café in West, is deze zaak juist groot en ruimtelijk: “We hebben plek voor honderdtwintig man,” zegt Floris Licht (42), general manager van het DoubleTree by Hilton-hotel, waar Lot61 deel van uitmaakt. “Er is altijd ruimte om even een koffietje te doen of de laptop open te klappen.”

De voormalige Starbucks is omgetoverd tot een koffiewalhalla, met tientallen zakken koffiebonen uitgestald en een grote cold brew-installatie voor het raam. Achter de langgerekte bar staan niet een, maar twee La Marzocco koffiemachines, net als allerlei siropen, soorten melk en filterkoffieapparaten.

De muren van de zaak zijn groen-roze geverfd, met daarop groot geschreven Lot61. Dat groene zie je her en der terug, van de kussentjes op de krukken tot aan de koffiekopjes. Zelfs het meubilair op het ruime terras is groen.

Net als eerder bij Starbucks, vliegen de ene na de andere cappuccino (medium €4,50), latte (medium €4,50) en cold brew (medium €4,50) over de toonbank. Toch ligt hier wel een groot verschil in kwaliteit – een reden waarom het hotel besloot een franchise partnerschap aan te gaan met Lot61. “We wilden iets wat unieker, lokaler en duurzamer is, en we waren toe aan een echte barista-ervaring,” zegt Licht. “Starbucks is de fastfood van de koffie, maar nu hebben we echt goede producten.”

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.

Lot61

Oosterdoksstraat 4, Centrum.

Geroosterd in Amsterdam

De bonen van Lot61 worden in de Houthavens geroosterd. 

Cruffin bij de koffie

Voor de zoete trek geen suikerdonuts, zoals eerst, maar een lekker taartje van Holtkamp. Of de favoriet van Floris Licht: de cruffin van bakkerij Ulmus.

Esma’s in de avond

Lot61 wil een paar avonden in de maand een leuk evenement organiseren, met bijvoorbeeld esma’s en oesters in de avond.