Direct naar artikelinhoud
nieuwsEU-burgers

Woede om Mays uitlating dat Europese migranten ‘voordringers’ zijn: ‘Dit is ziekmakend geflirt met xenofobie’

Een ergere misdaad bestaat bijna niet in Groot-Brittannië: voordringen in de rij. En dat is precies waar Theresa May Europese burgers op het eiland van heeft beticht. Tijdens een toespraak op het jaarlijkse werkgeverscongres heeft de Britse premier maandag gezegd dat Europese migranten zich niet langer vooraan de rij kunnen begeven ten koste van ‘ingenieurs uit Sydney of softwareontwikkelaars uit Delhi’. Het heeft tot woedende reacties geleid.

De Britse premier Theresa May zei dat Europese migranten zich niet langer vooraan de rij kunnen begeven ten koste van ‘ingenieurs uit Sydney of softwareontwikkelaars uit Delhi’.Beeld Reuters

Een van de eerste die reageerden was de europarlementariër Guy Verhofstadt, die twitterde dat Europese burgers op het eiland helemaal niet zijn voorgedrongen, maar gewoon gebruikmaken van hun rechten. De linkse commentator Paul Mason noemde het ‘ziekmakend geflirt met xenofobie’, terwijl Alastair Campbell, de voormalige spindoctor van Tony Blair, opmerkte dat May, eenmaal onder druk, ‘telkens weer een smerige houding laat zien waar het gaat om ras en immigratie’.

Volgens critici zet May met deze opmerking aan tot een afkeer van Europese burgers. In The Guardian toonde de Siciliaanse immigrante Mimi Mollica zich ‘geschokt’ over Mays aanval. ‘Populistische beloften zoals die van May, dat ze een einde wil maken aan Europese burgers die voordringen, verspreiden ressentiment tegen Europese burgers als ik. Niet alleen hebben we geen aandeel in de ontstane zooi, we hebben hier legaal gewerkt en op verschillende manieren aan dit land bijgedragen.’ Ze voegde eraan toe dat ze sinds 2016 vaker te maken heeft gehad met haatuitingen.

De relatie tussen May en de EU-burgers is toch al een moeizame, sinds ze na haar aantreden twee jaar geleden besloot om EU-burgers in te zetten als een pion tijdens de onderhandelingen met Brussel. Het beperken van immigratie is het voornaamste streven van May bij het uitvoeren van de Brexit. Als minister van Binnenlandse Zaken heeft ze jarenlang tevergeefs geprobeerd de grenzen te sluiten, onder meer door het creëren van een ‘vijandig klimaat’ voor immigranten.

Haar opmerking over de voorkeursbehandeling van Europese migranten werd verdedigd door partij-ideoloog Tim Montgomerie die beweerde dat het Verenigd Koninkrijk ‘amper historische banden’ heeft met andere Europese landen.

Na de Brexit wil May de grenzen sluiten voor immigranten die geen behoorlijk salaris verdienen.