Direct naar artikelinhoud

Medewerkers van Plan International hebben kinderen seksueel misbruikt

Medewerkers van de hulporganisatie Plan International, het voormalige Foster Parents Plan, hebben kinderen seksueel misbruikt. In een jaar tijd zijn er zes gevallen van misbruik geweest, schrijft de directeur van Plan Nederland, Monique van 't Hek, donderdag in een brief aan donateurs. In vijf gevallen gaat het om een strafbaar feit, waarvan aangifte is gedaan.

Syrische kinderen in het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië.Beeld epa

Het misbruik vond plaats tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017. De zes medewerkers (één werknemer en vijf vrijwilligers of lokale partners), zijn direct ontslagen, aldus Van 't Hek.

Daarnaast was er negen keer sprake van seksuele intimidatie en ongepast gedragen tegen volwassen medewerkers. Zeven medewerkers zijn hierop ontslagen, twee andere hebben een waarschuwing gekregen. Bij geen van de gevallen zijn Nederlandse medewerkers betrokken.

'Ongelofelijk geschokt'

'Wij zijn ongelooflijk geschokt door deze incidenten en vinden het verschrikkelijk voor alle slachtoffers', schrijft Van 't Hek. Zij is over het misbruik geïnformeerd door het internationale hoofdkantoor, dat in Engeland is gevestigd. In het belang van de slachtoffers wordt niet bekend gemaakt waar het misbruik heeft plaatsgevonden. De organisatie is actief in 75 landen en heeft 10.000 eigen medewerkers en duizenden vrijwilligers.

Plan International komt met de cijfers naar buiten na het Oxfamschandaal eerder deze maand, waarbij internationale medewerkers in Haïti seksfeesten hielden met mogelijk minderjarige prostituees. Sinds dit naar buiten kwam, geven ook andere organisaties openheid van zaken. Zo informeerde Artsen zonder Grenzen donateurs vorige week over seksueel wangedrag van collega's onderling.

Na meldingen van (oud-)medewerkers van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in een besloten Facebookgroep, doet ook deze organisatie onderzoek naar mogelijk seksueel wangedrag van medewerkers.

Vluchtelingen op drift in de Democratische Republiek Congo.Beeld reuters

Lees ook:

Organisaties komen naar buiten met cijfers over misbruik, donateurs van hulporganisaties zeggen op en beroemdheden trekken zich terug als ambassadeur. Is dit het #MeToo-moment van de hulpverlening?