België profiteerde mee van een "breed gedragen expansie in de eurozone, waar alle lidstaten aan deelnamen", aldus gouverneur van de Nationale Bank Jan Smets.
Volledig scherm
België profiteerde mee van een "breed gedragen expansie in de eurozone, waar alle lidstaten aan deelnamen", aldus gouverneur van de Nationale Bank Jan Smets. © ANP

Goede punten van Nationale Bank voor federale regering: "Grootste jobtoename in ons land sinds 2008" en "staatsschuld fors gezakt"

De Belgische economie heeft een goed jaar achter de rug. De groei trok aan en er kwamen netto 66.000 banen bij, het hoogste aantal sinds 2008. Ook met de overheidsfinanciën ging het de goede kant op: het structureel begrotingstekort daalde tot 1,2 procent van het bruto binnenlands product. 

163 reacties

  • jo vandenberghe

    6 jaar geleden
    Met zijn wedde zou ik ook de loftrompet blazen.
  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Maar er is geen geld om de afgesproken maatregelen tegen de armoede in de regeerakkoorden uit te voeren. Wel om nog meer lastenverlagingen toe te kennen aan de bedrijven.
  • Jan Verstrepen

    6 jaar geleden
    De verkiezingen naderen het liegbeest is weer losgelaten. Armoede is gestegen en de hamburger jobs maar voor de rest is het liegen om het meest!!
  • Emi Hergersberg

    6 jaar geleden
    Daar geloof ik niks van. Ik heb nog nooit elke euro zo dikwijls moeten omkeren om met mijn pensioentje rond te komen. De overheid heeft blijkbaar geen geld genoeg en de grootste hoop die het krijgen, werken er niet voor.
  • Geert Vermuyten

    6 jaar geleden
    1,2 % structureel tekort en dan vertellen dat de staatsschuld zakt !!??
  1. België straks het Griekenland aan de Noordzee? Gouverneur Nationale Bank waarschuwt: “Volgende regering moét slecht nieuws brengen”
    PREMIUM
    352

    België straks het Grieken­land aan de Noordzee? Gouverneur Nationale Bank waarschuwt: “Volgende regering moét slecht nieuws brengen”

    De volgende regering kán niet anders dan slecht nieuws brengen. Dat zegt Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank. Oorzaak? De almaar problematischere overheidsfinanciën van ons land. De komende jaren moet minstens 2,5 miljard euro per jaar worden bespaard, alleen maar om het gat in de begroting niet nóg groter te maken. “Anders dreigt op termijn een scenario zoals in Griekenland.” En dan kunnen de gevolgen ook voor jou groot zijn, waarschuwt Wunsch met forse besparingen op pensioenen en uitkeringen.
  2. “Het ergste scenario? Een gigantische collectieve verarming waarbij de middenklasse de factuur zal betalen”: deze drie Vlaamse ondernemers zien toekomst somber in
    PREMIUM

    “Het ergste scenario? Een giganti­sche collectie­ve verarming waarbij de middenklas­se de factuur zal betalen”: deze drie Vlaamse onderne­mers zien toekomst somber in

    Niet alleen boven Van Hool hangen donderwolken. De helft van de Vlaamse ondernemers ziet vandaag de toekomst heel negatief in een bevraging van Voka. Wat is er aan de hand? Waaraan zien ondernemers dat onze welvaart onder druk komt te staan? Drie bedrijfsleiders vertellen wat er dringend moet veranderen en waar ze de oplossing zien. “Het dringt maar niet door in de Wetstraat.”