Direct naar artikelinhoud

Max Verstappen ligt onder vuur vanwege zijn rijstijl, maar van een psycholoog wil hij niets weten

Als hij mocht kiezen, had hij waarschijnlijk een andere dag geprikt. Enige probleem: er kan niet geschoven worden in een agenda die permanent uitpuilt. En dus was Max Verstappen (20) woensdag drie dagen na zijn teleurstellende race in China, waar hij een overwinning vergooide met ongeduldige inhaalacties, aanwezig op het circuit van Zandvoort voor een persconferentie.

Max Verstappen tijdens de presentatie van het programma van de derde editie van de Jumbo Racedagen.Beeld ANP

Zijn opdracht? Praten over de Racedagen van zijn sponsor Jumbo. Sinds hij in de Formule 1 rijdt, geeft hij elk jaar een demonstratie op het circuit. De persconferentie voorafgaand aan het evenement is een van de weinige momenten waarop Verstappen in Nederland nog te spreken is buiten de beperkende jurisdictie van de Formule 1.

In de ‘Max Verstappen Paddock Club’, een nieuw onderkomen voor VIP-gasten op het circuit, zat woensdag een diverser palet aan Nederlandse journalisten voor zijn neus dan bij de twintig races in het seizoen. Van RTL Boulevard tot regionale media. De angel over de race in China werd er bij het algemene gedeelte van de persconferentie meteen uit gehaald. Net als het gegeven dat hij niet in de gelukkigste fase van zijn loopbaan zit. 

Na de eerste twee races van dit seizoen (Australië, Bahrein) ging het volop over zijn rijstijl, die te agressief zou zijn. Maar een psycholoog heeft hij niet nodig. ‘Wat is dat?’, zei Verstappen grappend in spijkerbroek en T-shirt van zijn team Red Bull.

'Niet mijn beste wedstrijd'

Over de race in China, die hij nog niet had teruggekeken maar al wel had besproken met zijn vader Jos, was hij duidelijk. ‘Dat was niet mijn beste wedstrijd.’ Om daar lachend aan toe te voegen: ‘Er was in ieder geval wel veel actie tijdens die races.’

De Racedagen vinden plaats in het Pinksterweekeinde (20 en 21 mei). Naast Verstappen reizen ook zijn Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo en voormalig F1-coureur David Coulthard af naar Zandvoort. Jumbo-baas Frits van Eerd zet in op een bezoekersaantal van zo’n 120 duizend mensen, 20 duizend meer dan vorig jaar.

Circuiteigenaar Prins Bernhard jr. verwacht niet dat er vanwege de matige seizoenstart van Verstappen ook maar één fan minder komt. ‘Hij blijft gewoon een briljant sportman. Verstappen probeert zijn acties op plekken waar mensen het niet verwachten. Dat is zijn kracht en daarom zijn zo veel mensen fan van hem.’