IMF: groei kan zomaar omslaan in krimp

Nieuws
Nu trekt de wereldeconomie nog stevig aan, maar de stemming kan zomaar omslaan.
anp
donderdag 19 april 2018 om 03:00

Washington

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de mogelijke gevolgen van alle grote financiële risico’s doorgerekend. In het meest ongunstige scenario kampt de wereldeconomie over drie jaar met krimp.

Waar investeerders en beleidsmakers volgens het IMF vooral voor moeten uitkijken is dat het mis kan gaan bij het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen door centrale banken. Abrupte of slecht getimede ingrepen kunnen beleggers verrassen. Het tumult dat dan ontstaat, kan weer voor problemen bij bedrijven zorgen; schulden zouden opeens onbetaalbaar kunnen blijken.

wereldtoneel

Eigenlijk was er onlangs al sprake van zo’n onstuimige periode op de financiële markten. Beleggers maakten zich opeens erg druk over de stijgende inflatie en een dreigende handelsoorlog, en natuurlijk over de mogelijke reactie van centrale banken en andere spelers op het wereldtoneel. Dat alles toen met een sisser afliep, wil niet zeggen dit een volgende keer weer zo zal gebeuren.

Het IMF kwam eerder deze week met nieuwe economische groeiramingen met daarin de voorspelling dat de wereldeconomie dit jaar en volgend jaar met 3,9 procent vooruitgaat. De vele risico’s en kwetsbaarheden die roet in het eten kunnen gooien, somt de denktank nu op in een nieuw rapport.

Ook in opkomende markten en landen met veel lage lonen liggen de gevaren op de loer, aldus het fonds. Daar is in de afgelopen jaren ook geprofiteerd van het beleid van de centrale banken in Europa en de VS. Het afbouwen van de stimulering kan de kapitaalstromen naar die landen dus flink beïnvloeden. Beleidsmakers hier doen er verstandig aan zich daarop met buffers en hervormingen voor te bereiden. <

IMF ergert zich aan fiscaal beleid VS

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) haalt flink uit naar het beleid van de Amerikaanse president ­Donald Trump. Dat komt doordat de Verenigde Staten via de recente belastingverlagingen hun economie onnodig stimuleren en daarmee hun overheidsschuld verder opvoeren. De Amerikanen kunnen met hun fiscale maatregelen bovendien andere landen aanzetten om ook belastingen terug te schroeven.

De hoge schulden in de wereld zijn de deskundigen van het IMF een doorn in het oog. Cijfers wijzen uit dat de optelsom van alle schulden in de wereld in 2016 uitkwam op een record van 164 biljoen dollar, omgerekend meer dan 132.000 miljard euro.

Het IMF raadt landen aan om als het economisch goed gaat niet in te zetten op stimulering voor de korte termijn, maar juist op maatregelen die helpen om groei op de langere termijn vast te houden. Dat laatste betekent onder meer het terugbrengen van schulden en het opzetten van buffers voor als het later weer even wat minder gaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.