24 april 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Waarom de aanslagen op Sri Lanka het gevolg waren van een schuldige chaos

Een overheid die op spectaculaire manier verzuimde haar verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van de kwetsbare christelijke minderheid in Sri Lanka. Dat lijkt een van de belangrijkste oorzaken waarom de tot nu vrij onbekende terreurbeweging National Thowheeth Jama’ath op paaszondag een serie gruwelijke aanslagen kon plegen. Ruim 320 mensen werden daarbij de dood in gesleurd, een hele gemeenschap in rouw en angst gedompeld.

Het waren zorgvuldig voorbereide terreurdaden, gericht op groepen in Sri Lanka die niet eerder doelwit waren: christenen en buitenlanders. De pijn wordt verder vergroot door de berichten dat de overheid duidelijk was gewaarschuwd – maar die informatie niet gebruikte om de bij naam genoemde doelwitten, de kerken, te beschermen.

Al direct rees de vraag of een onervaren beweging in één keer zo omvangrijk kon toeslaan. Veel kernmerken van de aanslagen leken op die door ISIS op kerken in Egypte, Irak en de Filipijnen.

Het was geen willekeurige terreur, blijkt uit de waarschuwing die het hoofd bijzondere beveiliging van de Sri Lankaanse politie eerder aan de regering had gestuurd. Die informatie kwam uit India, waar een opgepakt lid van ISIS een half jaar geleden het hele door ISIS uitgewerkte aanvalsplan prijsgaf. Het was onderdeel van de ISIS-strategie om via verwante organisaties de terreur te verbreiden. Dit ontkracht ook meteen de claim van ISIS dat de aanslagen in Sri Lanka een ‘vergelding’ zouden zijn voor de aanslagen op moskeeën in Christchurch, want de plannen dateren van ver daarvoor.

Maar de informatie die India doorgaf, kwam binnen tijdens een machtsstrijd in Sri Lanka tussen de president en de premier. De president had daarvoor meer oog dan voor de burgers en de levensbelangrijke waarschuwing werd, kennelijk uit politiek eigenbelang, achtergehouden.

Terreur zoekt zulke broedplaatsen, waar in politieke en sociale chaos kwetsbare bevolkingsgroepen aan hun lot worden overgelaten. Het is een terugkerend thema in de geschiedenis van al-Qaeda en ISIS, evenals de voorkeur voor christenen als doelwit.

Regeringen in moslimlanden weten dit. Regeringen in Azië ook. Maar kennelijk landt het besef nog steeds niet. Daarom roepen sommige islamitische denkers, als al-Jazeerapresentator Mehdi Hasan, moslims als gemeenschap op juist de christenen te beschermen. Te lang is dat genegeerd, zegt hij, ook door de politiek. In die leegte kan de terreur broeden. Met voor Sri Lanka een van de zwaarste aanslagen sinds 9/11 als gevolg.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.