Luister naar

Verdienen Haga-bestuurders te veel?

Nieuws
Weer is het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam negatief in het nieuws. Maakte het bestuur zich schuldig aan financiële malversaties?
Hassan Bahara redactie vk
woensdag 24 april 2019 om 03:00
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. google maps

Den Haag

Het bestuur van de omstreden islamitische middelbare school het Cornelius Haga Lyceum uit Amsterdam wordt door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) beschuldigd van financiële malversaties. Drie familieleden die werken op de school zouden volgens de inlichtingendienst een onevenredig groot deel van het totale salarisbudget in eigen zak steken. Bronnen met kennis van het AIVD-bericht bevestigen dit aan NRC. Het is tweede keer in korte tijd dat de islamitische middelbare school in opspraak raakt naar aanleiding van een AIVD-bericht.

Wat is er deze keer aan de hand?

Volgens de AIVD strijken drie familieleden – schooldirecteur Soner Atasoy, zijn broer Son Tekin Atasoy en diens schoonzus – een flink deel op van de 410.000 euro aan salaris die in 2018 over 32 personeelsleden werd verdeeld. Soner Atasoy zou hierdoor meer verdienen dan de wettelijk voorgeschreven salarisnorm voor schoolbestuurders toestaat. Daarnaast zou Atasoy, buiten de boekhouding van de school om, de vergoeding (18.000 euro) van een andere schoolbestuurder hebben opgestreken. Ook zijn broer Son Tekin Atasoy, als beleidsmedewerker actief op de school, zou volgens NRC een ‘fors bedrag’ verdienen. Het salaris van diens schoonzus, werkzaam als administratief medewerker, is onbekend.

En, verdienen de Atasoys inderdaad te veel?

Soner Atasoys salaris werd bepaald door een extern bureau (Sander Wijnhof) op basis van de geldende normen binnen het voortgezet onderwijs voor een school in oprichting. Het advies is ingezien door de Volkskrant. Wel werd er een berekeningsfout gemaakt waardoor Atasoy uiteindelijk een te hoog salaris uitgekeerd kreeg. Toen een accountant daar begin 2018 achter kwam, is afgesproken dat Atasoy het te veel ontvangen bedrag zou terugbetalen.

Soner Atasoy: ‘Al sinds begin vorig jaar betaal ik daarvoor maandelijks 500 euro terug.’

Ook voor het hoge salaris van zijn broer Son Tekin en diens schoonzus heeft Atasoy een verklaring. Son Tekin werkte aanvankelijk onbezoldigd bij de school. Nadat hij in juni 2018 werd aangenomen als beleidsmedewerker, werd zijn salaris vastgesteld door een extern bureau. Son Tekins schoonzus was een van de drie kandidaten die solliciteerden op de functie van administrateur. Van alle sollicitanten was zij volgens Atasoy de best gekwalificeerde. Ook was ze direct inzetbaar. Afgesproken werd dat zij op het Haga Lyceum evenveel zou gaan verdienen als bij haar vorige werkgever, de Belastingdienst.

En het bedrag van 18.000 euro dat Soner Atasoy van een medeschoolbestuurder kreeg?

Volgens de AIVD werd dit geld ‘zonder vermelde reden’ overgemaakt. Atasoy stelt dat het om een lening gaat ‘tussen twee natuurlijke personen’, ontvangen in een periode dat hij in geldnood zat. Hij is dan ook woedend dat deze privéaangelegenheid naar buiten is gebracht. ‘Daar heeft helemaal niemand wat mee te maken. Ik had heel veel tijd en geld geïnvesteerd om die school van de grond te krijgen. Daarom heb ik toen die lening gekregen.’

Al deze informatie ligt, zo benadrukt Atasoy, bij de Onderwijsinspectie. Dat heeft de Volkskrant ook kunnen vaststellen. De inspectie komt in juni met een verslag over het Cornelius Haga Lyceum.

Wat meldde de AIVD eerder over het Cornelius Haga?

Vorige maand meldde de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV), op basis van een ambtsbericht van de AIVD, dat er op het Cornelius Haga Lyceum ‘anti’ democratisch’ onderwijs wordt gegeven. Leerlingen zouden er structureel beïnvloed worden door ‘richtinggevende personen’ die enige tijd banden hebben onderhouden met een aan ISIS gelieerde Tsjetsjeense terreurorganisatie, het Kaukasus Emiraat. Met die ‘richtinggevende personen’ werden de broers Atasoy bedoeld, bevestigen twee bronnen onafhankelijk van elkaar aan de Volkskrant. Op basis van het AIVD-bericht vroeg de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema het bestuur van de school per direct op te stappen.

Volgens Atasoy zijn er geen bewijzen voor de beschuldigingen van de AIVD. De overheid, zegt hij, probeert de islamitische school al vanaf het allereerste begin te dwarsbomen – vaak met oneigenlijke middelen. Ook leerlingen en ouders van het Cornelius Haga Lyceum hebben het idee dat de school dwars wordt gezeten vanwege de islamitische signatuur van de school. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’