Sywert van Lienden wint kort geding over geld voor advocaat

Foto: ANP

Sywert van Lienden heeft het kort geding gewonnen tegen Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) om een geldbedrag dat hij nodig heeft om een advocaat te kunnen betalen in de mondkapjesaffaire. Het gaat om een bedrag van 100.000 euro waar volgens de rechter onterecht beslag op is gelegd en dat bedoeld is voor rechtsbijstand.

Van Lienden verdiende samen met zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel miljoenen euro’s met een omstreden mondkapjesdeal die zij met de overheid sloten. Ze hadden aan het begin van de coronapandemie publiekelijk aangegeven zonder winstoogmerk te werken.

Achteraf bleek dat ze de bestelling uitvoerden namens hun commerciële bedrijf Relief Goods Alliance (RGA) in plaats van hun Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Hierdoor verdienden zij meerdere miljoenen per persoon, waarover nu meerdere juridische procedures lopen. Zowel de stichting als de Nederlandse staat wil de verdiende miljoenen terug.

Op de rekeningen van alle drie de mannen is beslag gelegd. Vorig jaar kwam een ton per persoon vrij voor juridische bijstand. Doordat Van Lienden op dat moment geen advocaat had, bleef het geld op zijn rekening staan en liet SHA er beslag op leggen. In verschillende recente interviews zei Van Lienden dat hij zich geen advocaat kan veroorloven, omdat hij geen geld meer heeft.

De kortgedingrechter oordeelde dinsdag dat het belang van Van Lienden, om toegang te krijgen tot de rechter, zwaarder weegt dan het belang van de voormalige mondkapjesstichting. Daarom is de vordering van Van Lienden toegewezen en krijgt hij de beschikking over de gevraagde ton. Het beslag over dit bedrag wordt opgeheven.

Van Lienden is tevreden met de uitkomst en zegt op X dankbaar te zijn. “Hij is naar zijn gevoel de afgelopen tijd tegengewerkt”, zegt zijn advocaat Jaap-Willem Roozemond. “Hij is blij dat hij nu eindelijk verweer kan voeren in zijn zaak.” Het is niet bekend wanneer de civiele zaak verder gaat. Naast de civiele zaak loopt nog een strafrechtelijke procedure.