Luister naar

Uit de kranten: Zijn de Koerden schuldig aan het nieuwe geweld in Irak of verdienen ze steun?

Nieuws
Hebben de Koerden schuld aan het nieuwe geweld in Noord-Irak? Of verdienen zij juist steun van het Westen?
-
donderdag 19 oktober 2017 om 03:00
Uit de kranten: Zijn de Koerden schuldig aan het nieuwe geweld in Irak of verdienen ze steun?
Uit de kranten: Zijn de Koerden schuldig aan het nieuwe geweld in Irak of verdienen ze steun?

Trouw

In Irak is weinig reden tot juichen. De twee partijen die samen de strijd tegen ISIS voerden, hebben het inmiddels met elkaar aan de stok. Terwijl ISIS-strijders in de westelijke woestijn pogingen doen zich te hergroeperen, wordt in het noordoosten gevochten tussen Koerden en het federale Iraakse leger.

Helemaal onverwacht komt die strijd niet. Al lang is duidelijk dat het verdrijven van ISIS nieuwe problemen met zich meebrengt: want wie neemt het grondgebied van de jihadisten in als die zijn verjaagd?

Al langer was ook duidelijk dat de Koerden gebruik wilden maken van de strijd tegen IS om hun territoriale claims te versterken. Midden in de oorlog namen Koerdische strijders de oliestad Kirkuk in – de gedroomde (economische) hoofdstad van hun gebied. En drie weken geleden zagen de Koerdische leiders hun kans schoon om een referendum te organiseren over onafhankelijkheid van Bagdad. Daarmee hebben de Koerden hun hand overspeeld. Afgezien van Israël onthielden hun grootste bondgenoten (de Amerikanen) hun zegen aan de onafhankelijkheidswens. Niemand zit te wachten op een nieuw conflict in een totaal instabiel Midden-Oosten.

Natuurlijk is goed navoelbaar waarom de Koerden snakken naar een eigen land. Zij hebben decennia gezucht onder de dictatuur van Saddam Hussein, en de vreselijkste misdaden doorstaan. Sinds 1991 werken zij toe naar het moment dat ze van hun autonome regio een levensvatbare staat kunnen maken. Maar dat moment is niet nu. Door de zaken op de spits te drijven, snijden de Koerden zichzelf in de vingers: ze verliezen grondgebied dat ze stevig in handen leken te hebben en zetten hun onafhankelijkheidszaak jaren terug in de tijd. Veel erger is dat ze een nieuwe burgeroorlog in Irak riskeren.

The Wall Street Journal

Een centraal uitgangspunt van president Trumps buitenlands beleid is het verbeteren van de relaties met Amerika’s bondgenoten. Die ambitie wordt nu op de proef gesteld in Noord-Irak.

Maandag lanceerde het Iraakse leger een grote aanval op de Koerden in Kirkuk. Tijdens onze geschiedenis met Irak hebben we geen betrouwbaarder bondgenoot gehad dan de Iraakse Koerden.

Tot dusver heeft de regering-Trump weinig gezegd. ‘We kiezen geen partij, maar vinden het niet leuk dat ze botsen’, zei Trump.

Maar als de VS toelaten dat een van hun zichtbaarste bondgenoten verslagen wordt in het Midden-­Oosten, reken er dan op dat andere bondgenoten in de regio dit zullen opmerken en hun relatie met de regering anders zullen gaan bekijken.

Zeker, de Iraakse Koerden hebben zelf bijgedragen aan wat er nu gebeurt.

President Barzani’s onnodige referendum over onafhankelijkheid gaf de regering in Bagdad een voorwendsel om de nationalistische kaart te spelen en het olierijke Kirkuk te heroveren.

Maar de strategische details zijn van belang. Iraks aanval gaat met steun van Iran. Volgens het Institute for the Study of War in Washington zijn Iraanse milities vorige week richting Kirkuk getrokken om het Iraakse leger te ondersteunen.

De regering-Abadi in Bagdad staat onder constante druk van sjiitisch Iran om zich tegen de belangen te keren van Iraks soennitische bevolking in het noorden en westen van het land.

De VS hebben al veel invloed in Irak verloren. Het in de steek laten van de Koerden zou dat Amerikaanse verlies nog vergroten. Voordat Irak en de Koerden oorlog gaan voeren, zou Amerika erop kunnen staan dat Koerdistan autonoom blijft en dat er een regeling komt om de olie-­inkomsten te delen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.