Militanten Irak: fatale explosie op militaire basis door aanval

Nieuws
De fatale explosie op een militaire basis ten zuiden van Bagdad is veroorzaakt door een aanval, verklaren de zogenoemde Popular Mobilization Forces (PMF). Deze organisatie van milities, waarvan een deel pro-Iraans, maakt officieel deel uit van de Iraakse veiligheidsdiensten. De getroffen basis huisvest de PMF en andere Iraakse veiligheidsdiensten.
anp
zaterdag 20 april 2024 om 11:40 aangepast 12:30
Afbeelding
beeld anp

Door de explosie in de nacht van vrijdag op zaterdag kwam een militant om het leven en raakten acht anderen gewond. De Iraakse veiligheidsdiensten verklaarden eerder dat voor of tijdens de explosie "geen drones of gevechtsvliegtuigen" in het luchtruim boven de basis Calso waren waargenomen. Er wordt onderzoek gedaan naar de ontploffing en de daaropvolgende brand.

Bronnen binnen het Iraakse leger hadden eerder al melding gemaakt van een aanval. Zij verklaarden dat de explosie het gevolg was van een "bombardement". Het is niet duidelijk wie hierachter zou zitten. De Verenigde Staten ontkennen verantwoordelijk te zijn geweest voor de vermeende aanval.

Sommige PMF-milities vielen Amerikaanse troepen in de regio en Israëlische doelen aan na het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël, als steunbetuiging voor de Palestijnse bevolking. De aanvallen op Amerikaanse troepen stopten nadat drie Amerikaanse militairen in Jordanië omkwamen door een drone-aanval. De VS reageerden met zware luchtaanvallen op aan Iran gelinkte doelen in Irak en Syrië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

Afbeelding

Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden.

Afbeelding

Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen.

Afbeelding

Internationaal Strafhof (ICC) waarschuwt tegen intimidatie

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag waarschuwt tegen intimidatie van rechters of ander personeel. Volgens het ICC dreigen individuen met vergelding rond bepaalde onderzoeken of uitspraken.

Afbeelding

Werkgevers vinden ultimatum zwaarwerkregeling 'voorbarig'

VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) vinden het ultimatum van de vakbonden over de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen 'voorbarig'.

Afbeelding

Biden deelt hoogste onderscheiding uit aan Nancy Pelosi

De Amerikaanse president Joe Biden deelt vrijdag negentien Medals of Freedom uit. De hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers gaat naar onder anderen Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.