Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou ‘tragedie’ zijn

Nieuws
Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een ‘onbeschrijfelijke tragedie’ zijn, waartegen ‘geen enkel humanitair plan is opgewassen’. Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 01:23
Afbeelding
beeld anp

Daarmee reageerde Griffiths op een uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die eerder dinsdag duidelijk maakte dat een grondoffensief in Rafah hoe dan ook doorgaat, ‘met of zonder deal’. In de Egyptische hoofdstad Caïro wordt momenteel onderhandeld over een wapenstilstand in Gaza. Een uitwisseling van gevangenen is onderdeel van die gesprekken.

In Rafah bevinden zich zeker 1 miljoen Palestijnse vluchtelingen. ‘Voor de honderdduizenden mensen die naar het zuidelijkste punt van Gaza zijn gevlucht om te ontsnappen aan ziekten, hongersnood, massagraven en dodelijke luchtaanvallen zou een grondinvasie nog meer trauma en dood betekenen’, zei Griffiths ook. ‘We zijn in een race om honger en dood te voorkomen, en die race zijn we aan het verliezen.’

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres, reageerde dinsdag op Netanyahu’s woorden. Volgens de VN-chef zou een Israëlische aanval op Rafah een ‘onaanvaardbare escalatie’ zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Team van Trump verwijdert video over oprichting 'reich'

Het campagneteam van Donald Trump heeft een video verwijderd van zijn socialemedia-account waarin wordt gerept over de oprichting van een 'reich' na de komende verkiezingen.

Afbeelding

Afsluitdijk weer open na ongeval

De Afsluitdijk (A7) is weer open nadat er eerder op de avond een ongeluk was gebeurd, meldt de politie. Het ongeval was in de richting van Friesland naar Noord-Holland. Bij het ongeluk waren volgens Rijkswaterstaat een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken.

Afbeelding

Hier en daar schade door zware regen en wind

De zware onweersbuien en windstoten die sinds het eind van de middag over ons land trekken, hebben plaatselijk schade veroorzaakt. Dat meldt Weeronline. Onder meer uit Utrecht en Amsterdam kwamen meldingen van weggewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en afgebroken takken.

Afbeelding

Kleine plussen op Wall Street, Palo Alto Networks bij dalers

De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag kleine koerswinsten zien in afwachting van de notulen van de recentste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank en de kwartaalcijfers van AI-chipproducent Nvidia op woensdag.

Afbeelding

Terugkeer Plasterk als Telegraaf-columnist nog onzeker

Het is nog niet duidelijk of Ronald Plasterk weer aan de slag gaat voor De Telegraaf. De krant heeft nog geen contact met hem gehad over zijn mogelijke toekomst als columnist.

Afbeelding

Lagarde heeft er vertrouwen in dat inflatie onder controle is

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er vertrouwen in dat de inflatie in de eurozone onder controle is. Dat zei ze in een interview met de Ierse televisie.