17 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Het wil er bij onze kinderen maar niet in dat een gezin een tweepersoonsdictatuur is

Bij ons thuis zijn raadgevende referenda schering en inslag, en geen kabinet dat er ooit in zal slagen daarin verandering te brengen. Elke keer bijvoorbeeld wanneer wij in de auto op de snelweg een grote gele M passeren, organiseren de kinderen op de achterbank in ijltempo een raadgevend referendum, waarbij de uitkomst bij voorbaat vaststaat: namelijk dat wij, met vier stemmen voor en twee tegen, de volgende afslag moeten nemen om bij de MacDonald’s te eten.

Nu zijn mijn vrouw en ik nog bedrevener in het negeren van dergelijke volksraadplegingen dan Rutte en zijn equipe. Geduldig leggen wij onze kinderen telkens weer uit, dat een gezin geen democratie is. Een gezin is een tweepersoonsdictatuur, opgeleukt met IKEA-meubilair en een vertederende fotocollage op het toilet. Een kist speelgoed en af en toe een ijsje moeten het morrende gepeupel in toom houden.

oneigentijds standpunt

Ik heb wel het idee dat we daarmee een impopulair en oneigentijds standpunt innemen. Het wil er maar niet in bij onze kinderen, die tweepersoonsdictatuur, hoe vaak en hoe stellig we dat ook herhalen. Steevast volgen er verongelijkte discussies. Maar het was toch vier tegen twee? Een overduidelijke meerderheid toch? Daarbij: frietjes zijn ook gezond, want aardappelen. En zo vaak eten we die niet; bijna alle dagen eten we wat jullie, tirannieke ouders, ons aan saaie of ronduit vieze kost voorschotelen. Waarom mogen wij, de kinderen, niet eens beslissen? Dat is discriminatie! Enzovoort. Veel leren ze niet op school, maar wel dingen als mondigheid en democratische burgerzin, helaas.

Dat het huidige kabinet het raadgevend referendum wil afschaffen, leidt tot een soortgelijk gejengel op de achterbank: het zou arrogant zijn, schadelijk voor het toch al broze vertrouwen in de democratie; de burger voelt zich genept. Maar het echte neppen begon toch echt met het referendum zelf. Dat wekt de suggestie van directe inspraak, van meeste stemmen gelden, van power to the people. Allemaal leuzen die ten diepste ondemocratisch zijn, overigens. Want een democratie gaat niet om ‘meeste stemmen gelden’; een democratie hoort de mens juist te beschermen tegen de macht van het getal.

Maar de suggestie van democratie in de meest directe vorm is bovendien een illusie, omdat het referendum een complexe werkelijkheid terugbrengt tot eenvoudige keuzes – ja of nee, voor of tegen. Zodra die keuze gemaakt is, blijkt de politieke werkelijkheid onvermijdelijk toch weer complexer, en is de teleurstelling des te bitterder.

Wat begon als een uitlaatklep voor burgerlijk ongenoegen, gooit zo alleen maar meer olie op het vuur van die eeuwige onvrede van de achterbankdemocraten. Het referendum vergroot dus alleen maar het wantrouwen in de politiek, net als die veelbesproken (maar slecht bewezen) kloof tussen burgers en politici.

hoognodige breuk

Dus het is heel terecht dat Rutte III ervanaf wil. Het is een voorzichtige, maar hoognodige breuk met het idee dat politiek een vorm van volksvermaak is, waarbij de tribune via stemkastjes in overzichtelijk rood en groen de lakens uitdeelt. Politiek gaat over ingewikkelde processen met tal van tegenstrijdige belangen, waarvan ik uiteindelijk als leek noch de relevante dossierkennis heb, noch de consequenties kan overzien. Ik wil daar niet eens over meebeslissen; daarvoor had ik nu net die volksvertegenwoordigers gekozen. Ik wil niet eens ‘raad geven’; wat is mijn raad en de raad van mijn buurman waard?

Zo raadgevend is het raadgevend referendum trouwens niet; goede raad veronderstelt wijsheid en inzicht, gevoel voor nuances en mogelijke gevolgen. ‘66 procent is tegen, 33 procent is voor’ is geen soort van een goede raad. Geen soort van een argument om de afslag naar een hamburgerrestaurant te nemen, geen soort van een argument om een land mee te besturen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.