Luister naar

Vloekende luizenmoeder opende mijn ogen

Nieuws
Ik kan als christen niet meer onbevangen kijken naar het gevloek en de seksuele toespelingen in de tv-serie De Luizenmoeder.
Carolien Ooms
zaterdag 17 februari 2018 om 03:00

Ik had de kijkcijferhit De Luizenmoeder even gemist. Totdat ik er wat over las, steeds meer erover hoorde en door deze en gene getipt werd om toch echt te gaan kijken. Ik ben gaan kijken: de eerste twee afleveringen via NPO Gemist. En wat is het leuk! En wat is het soms herkenbaar.

Halverwege aflevering vier schrok ik echter wakker. De ene grove vloek volgde de andere op en er waren allerlei seksuele toespelingen. Had ik dit de vorige keer ook gezien of keek ik er toen luchtig langsheen? En ineens vroeg ik me af waar het fout was gegaan. Wanneer ben ik zo onverschillig geworden dat dit soort zaken me niet meer raken? Natuurlijk is dit niet de eerste vloek die langskwam in een serie of tv-programma, maar het leek wel alsof het me nu voor het eerst echt opviel. Dat ik blijkbaar zo wereldgelijkvormig ben geworden dat vloeken me niet storen.

positieve reacties

Juist ook van allerlei christenen hoorde ik heel positieve reacties op de serie. Maar ik kan er niet meer onbevangen naar kijken. Juist als christen.

Is het goed om deze serie te kijken? Wat zou God hier eigenlijk van vinden? En wat vindt Hij van al die uren die ik (en vast velen met mij) al kijkend naar Netflix doorbreng?

Ja, maar je moet toch ontspannen en je mag ook wel eens even nietsdoen. Dat waren ook vaak mijn argumenten. Hoe waar soms ook, ze voldeden niet meer.

Ik vroeg een goede vriendin naar De Luizenmoeder, naar haar kijkgedrag. Ik vertelde wat ik bij mezelf ontdekte en hoe ik eigenlijk geschrokken was van mijn klakkeloze kijkgedrag. Ze herkende het en we kwamen tot de ontdekking dat we hierin niet meer radicaal durfden te zijn.

En we zeiden ook dat we dit niet meer willen. Geen programma’s meer kijken waarin zoveel gevloekt wordt, waarin zo’n andere seksuele moraal heerst, niet meer uren Netflix kijken. Ik vond het lastig, maar ik ben het gaan doen: gestopt met tv-kijken. Ik heb God beleden dat ik dit niet meer wil, me laten vullen met zo veel onnodige dingen, maar dat ik me wil laten vullen door Hem. Ik ben veel meer gaan bijbellezen en ik merk dat ik daarvan echt tot rust kom. Ik voel me herrijzen, alsof God me bij de hand neemt en laat zien wat echt belangrijk is. Hoe meer ik me laat vullen door Hem, hoe scherper ik mezelf durf te confronteren met wat ik doe met mijn tijd.

niet aanmatigend

Ik zeg niet dat ik nooit meer tv ga kijken. Maar ik voelde dat ik eerst schoon schip moest maken. Ik realiseer me ook dat dit één terrein van mijn leven is, maar dat er nog zoveel meer terreinen zijn waar ik gemakzuchtig in ben geworden.

Ik heb lang getwijfeld of ik dit stuk moest schrijven. Ik wil niet aanmatigend zijn, niet veroordelend. Want ik ben als iedereen. Maar wat ik ontdekte, wil ik delen. Dat we als christenen soms zo gemakkelijk meegaan met alle trends, dat we misschien weleens vergeten dat we ook anders mogen zijn. Of eigenlijk moeten zijn. De duivel gaat rond en verleidt ons. En hij hoeft er geeneens veel moeite voor te doen.

Ik heb vier jonge kinderen. Hoe kan ik hen helpen hun leven met Christus te gaan als ik zelf geen radicale keuzes wil maken. Zij reageren nog geschokt bij een vloek en ik was er lang aan gewend. Misschien gaan zij mij wel meer voor in een leven met Christus dan ik hen.

De veertigdagentijd is begonnen. De kinderen willen het gaan proberen: veertig dagen geen NPO Gemist, geen Netflix, geen computerspelletjes. Meer tijd en aandacht voor God, voor anderen, voor elkaar. Het geeft me nu al rust. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.