Direct naar artikelinhoud

Piloten Transavia staken, duizenden vakantiegangers getroffen

De piloten van Transavia hebben het werk neergelegd uit onvrede over hun arbeidsomstandigheden. De staking zal tot 12 uur vanmiddag duren, laat de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) weten.

Piloten Transavia staken, duizenden vakantiegangers getroffen
Beeld anp

Maandenlange onderhandelingen tussen Transavia en de pilotenvakbond bleken zaterdagmiddag op niets te zijn uitgelopen. Ook een allerlaatste overleg in de ochtend leverde geen akkoord op over een nieuwe CAO. Daarop kondigde de VNV acties aan.

De staking kan gevolgen hebben voor duizenden Nederlanders die op vakantie gaan naar de zon of de sneeuw. Dertig geplande vluchten zullen volgens de piloten niet of met vertraging vertrekken. Negentien daarvan gaan vanuit Schiphol, zes in Eindhoven en vijf vanuit Rotterdam.

Vrij

Afgelopen week deelden piloten van Transavia al flyers uit aan klanten waarin ze 'met pijn in het hart' waarschuwden voor een werkonderbreking tijdens de krokusvakantie. Voor de zuidelijke provincies is die al begonnen, en deels zelfs voorbij. Scholen in het midden en het noorden van het land zijn volgende week vrij.

De belangrijkste grief voor de vliegers zijn de instabiele werkroosters. 'Alleen bij Transavia weten piloten zelfs gedurende de werkweek nog niet waar ze aan toe zijn', vertelt woordvoerder Joost van Doesburg van de VNV. 'Ochtendvluchten kunnen bijvoorbeeld plotseling middagvluchten worden. Zie op die manier maar eens afspraken te maken met je partner over wie de kinderen van school haalt. Dat zorgt voor stress en spanningen thuis.'

Teleurstellend

Transavia was dit weekeinde niet bereikbaar voor commentaar. Op haar website noemt de vliegmaatschappij het teleurstellend dat de VNV niet in gesprek wilde over 'een bod dat op alle punten tegemoetkomt aan de wensen van onze vliegers'. Volgens de vakbond is daar geen sprake van. De piloten zitten meer dan een jaar zonder CAO. 'En al vijf jaar op de nullijn', meldt Van Doesburg.

Het in 1965 opgerichte Transavia geldt tegenwoordig als prijsvechter binnen het Air France-KLM-concern. Zij vliegt op meer dan honderd bestemmingen in Europa, van Spanje tot Griekenland. Transavia moet de concurrentie aangaan met andere budgetmaatschappijen als Easyjet en Ryanair. In de race om de goedkoopste vliegtickets beknibbelen die onder meer op de arbeidsvoorwaarden.

De vakbond moet een staking minimaal 12 uur van tevoren aankondigen. Op de site van Transavia werden passagiers dit weekeinde al gewaarschuwd voor de actiedreiging. 'We doen er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken. En we stellen alles in het werk om minstens 8 uur voor aanvang van een vlucht via onze website de actuele informatie weer te geven.'

Ochtendvluchten kunnen plotseling middagvluchten worden. Zie op die manier maar eens afspraken te maken met je partner over wie de kinderen van school haalt
VNV-woordvoerder Joost van Doesburg

Staking? Dit zijn de rechten van passagiers

- Bij een geannuleerde vlucht, bijvoorbeeld als gevolg van een staking, hebben passagiers recht op terugbetaling van hun ticket, dan wel een kosteloze omboeking.

- Tenzij sprake is van buitengewone omstandigheden of overmacht - zoals een orkaan - komen klanten daarnaast in aanmerking voor een schadevergoeding. Een staking van het eigen personeel geldt doorgaans niet als overmacht. Ook in het geval van een vertraging van meer dan 3 uur kunnen passagiers compensatie krijgen.

- De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de afstand van de bestemming. Binnen Europa gaat het om bedragen van 250 of 400 euro. Indien noodzakelijk, moeten ook de kosten voor bijvoorbeeld een overnachting worden vergoed.

- Lastiger ligt het met het claimen van eventuele vervolgschade, zoals dat fantastische maar nu helaas gemiste popconcert. De vraag is of de vliegmaatschappij al het mogelijke heeft gedaan om schade te voorkomen. Een reis- of rechtbijstandverzekering kan hierbij van pas komen.

- Dien de claim in bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Er zijn ook talloze claimorganisatie die hulp beloven, doorgaans op basis van no cure no pay. Indien succesvol strijken zij wel een fikse commissie op. Interessant kan ook de Vlucht Claim Service van de Consumentenbond zijn.