Luister naar

Scholieren: Vertrouw je de overheid als die oproept tot vaccinatie?

Nieuws
-
vrijdag 22 februari 2019 om 03:00

Het antwoord van vwo 5, christelijke scholengemeenschap De Lage Waard in ­Papendrecht.

Sem:

Je kunt natuurlijk geen prik halen omdat je bang bent dat je er iets van krijgt. Ik snap deze groep wel. Maar ik keur het niet goed, omdat ze de samenleving in gevaar brengen.

Matthijs:

Je hoort vaak dat je er autisme van kunt krijgen, maar dat slaat nergens op.

Celine:

Ik denk dat mensen die dat denken beter voorgelicht moeten worden om dit beeld te herstellen. Ze moeten weten wat de gevaren zijn van het niet inenten.

Faye:

Zelf heb ik wel het vertrouwen in de overheid dat er goed onderzoek is gedaan.

Joost:

Iedereen zegt dat de kans heel klein is op schadelijke gevolgen, maar dat betekent dat de kans wel aanwezig is. Omdat bijna alle mensen risicomijdend zijn, wil een deel dus niet vaccineren.

Douwe:

Het risico op ziekte is volgens mij veel groter bij niet inenten dan bij wel inenten. Alle prikken zijn ontwikkeld door ontzettend veel wetenschappers en zijn jarenlang getest. Waarom zou de overheid vaccins toelaten die niet gezond zijn?

Lara:

Er zijn behoorlijk veel hoogopgeleide mensen die vinden dat er een alternatief is voor inenten, zoals bijvoorbeeld een bepaald dieet volgen. Daar ben ik het niet mee eens, maar als er een goed alternatief zou zijn voor inenten zou dat wel interessant zijn.

Bernard:

Ik snap wel dat als veel hoogopgeleide mensen twijfelen aan vaccineren, veel laagopgeleide mensen er ook aan gaan twijfelen. Als de eerste groep er al aan twijfelt, dan zal de laatste groep misschien geneigd zijn om de eerste groep te volgen.

Jaron:

Het kan wel zo zijn dat hogeropgeleide mensen het voortouw lijken te nemen, maar zij hoeven niet de meeste kennis te bezitten. Iemand met bijvoorbeeld een economische studie hoeft geen kennis van vaccineren te hebben.

Lisa:

Ik denk dat je als burger echt vertrouwen moet hebben in de overheid. Je moet ervan uitgaan dat ze het beste voor het volk willen. Anders keert die oproep tot vaccinatie zich uiteindelijk tegen hen.

Douwe: Als je de overheid niet kunt vertrouwen, dan vertrouw je de democratie ook niet en uiteindelijk je eigen stem dus niet. En dan komt het heel dichtbij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.

Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar.

Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.